Ovoce není nikdy dost, jeho příjem by neměl být omezován a výběr z velké řady čerstvého ovoce by měl být široký.
První díl o letním ovoci si můžete přečíst zde: Letní ovocná bomba 1.díl
Jsme zvyklí na jablka, která jsou na našich stolech a v jídelníčku zařazena jistě po celý rok, co je ale skryto v dalším ovoci? Pestrost příjmu ovoce by měla být co největší. A právě v létě je výběr čerstvého ovoce dostatečný a my máme možnost dobít si svou energii, i tu psychickou, díky bohatému obsahu minerálních látek a vitamínů, které jsou obsaženy v čerstvém ovoci.
V obchodech i na některých zahradách dozrály meruňky, dozrávají broskve, ale ještě přijde čas sklizně švestek. Jaké látky, které mají dobrý vliv na náš organismus, obsahují?
Švestky obsahují třísloviny (stejně jako jahody) a organické kyseliny. Z minerálních látek je nejvíce obsažen draslík, hořčík, vápník, fosfor a železo. Švestky regulují správnou funkci našich střev a obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C a beta-karoten.
Toto ovoce je velmi bohaté na cukr, obsahují ho až 22 %. Ale i vitamíny jsou v meruňkách obsaženy, zejména vitamíny skupiny B (mají vliv na klidné nervy, proti napětí) a beta-karoten. Právě díky nim působí jako antiseptikum. Meruňky mají i vysoký obsah železa, hořčíku, draslíku, manganu, mědi a vápníku. Dokážou ovlivnit kvalitu zraku a pomáhají předcházet očním chorobám. Obsahují také kyselinu pantotenovou, vhodnou pro vitalitu a odbourávání tuků, pro zdravé vlasy. Meruňky zpomalují proces stárnutí, omlazují a díky kombinaci kyseliny listové a kobaltu jsou ideálním ovocem pro chudokrevné osoby.
Podobně jako dužina meruněk i dužina broskví je bohatá na minerální látky. Je to hlavně velké množství hořčíku, vápníku a draslíku. Vitamíny, které jsou v broskvích obsaženy, jsou zastoupeny vitamínem C, skupinou vitamínu B, beta-karotenem. Broskve na někoho působí močopudně a projímavým účinkem. Mají ale také významný podpůrný účinek při onemocnění dýchacích cest - při kašli, bronchitidě i astmatu.
Šťavnaté hrušky jsou lahoda a balzám pro chuťové buňky. Jejich léčebný účinek spočívá ve vysokém podílu vody, který zajistí rychlý přísun uvolněných živin do střev. Hrušky tak tedy působí na čištění střev. Zamezují zácpě, ale i dalším trávicím obtížím. Jsou velmi bohaté na kyselinu listovou, která má vliv na růst a krvetvorbu, jsou bohaté na draslík, který odvodňuje a na vitamín C.
Jestliže chceme připravit ovoce také jinak, než jen ho omýt a dát na misku, pak je řada vhodných receptů, které poradí, jak na to. Ovoce, ale také zelenina by měly tvořit až třetinu našeho jídelníčku. Obsahují vitamíny, minerály, vlákninu a stopové prvky. Úpravou ovoce a zeleniny se však jejich obsah podstatně snižuje, tedy konzervováním či tepelným zpracováním. Využít bychom tak měli maximálně čerstvost ovoce a dopřát si ho třeba k malé svačině. Například tři větší meruňky zajistí zcela naši svačinu, pokud si zobneme borůvek, pak přijmeme jen malé množství tuku a přesto si dopřejeme občerstvení, zakousnutí se do hrušky nám pročistí střeva a po malém množství rybízu do těla rychle přijmeme vitamín C.
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena