Je libo odlehčení a ozdravení jídelníčku, dostání se zpět do kondice, zkrátka pořádný povánoční restart? Ten slavný a bujarý začátek ledna máme dávno za sebou, a tak je rozhodně nejvyšší čas. Po svátcích bychom se měli cítit odpočatí a plni energie, obvykle je to ale přesně naopak. Jsme unavení, zlenivělí a při každém kroku pociťujeme kila navíc, která nás tíží.
Poslední týdny roku dávají obvykle pořádně zabrat naší životosprávě. Přejídáme se a pijeme alkohol ve jménu svátečních dní, které trávíme v kruhu svých blízkých, často u televize, s minimem pohybu na čerstvém vzduchu. Každý z nás by si tak měl v těchto dnech sáhnout do svědomí a snažit se napravit škody na vlastním jídelníčku i tělesné kondici.
Pokud se tedy necítíte ve své kůži a vaše vánoční a novoroční stravování se na vás jasně podepsalo, odborníci doporučují začít pomalu. To znamená zařadit nejprve takové změny, které nebudou tak náročné. Základním pravidlem je vyvážená a pestrá strava. Není vhodné vylučovat zbytečně celé skupiny potravin, pokud tak nejednáme ze zdravotních důvodů. Je důležitá důslednost, jíst méně a pravidelně. K tomu pak samozřejmě prospěje také určitá míra pohybu a pravidelné aktivity.
První týden v lednu si lidé obvykle naordinují tvrdý a přísný režim. Vyhýbají se alkoholu a chtějí si vystačit jen s minimálním množstvím jídla. Po pár dnech je ale důsledky drastické diety a nelidského hladovění omrzí a následuje návrat k původnímu způsobu stravování. Je zkrátka po všem, a to stejně rychle, jak rychle to začalo. Do formy se přitom tělo může podle odborníků dostat díky několika základním pravidlům. Patří k nim alespoň jeden měsíc bez alkoholu a smažených jídel, s každodenním přísunem zeleniny a ovoce. Pravidelná strava by pak měla obsahovat libové maso, ryby, vejce a sýry. Velmi důležitý je i dostatečný příjem vody, protože právě dostatečná hydratace je zcela zásadní pro detoxikaci organismu. Pro očistu trávení a správné fungování střev se pak doporučují fermentované potraviny, jako je jogurt, kefír nebo kysané zelí. K tomu pak přičtěte kvalitní spánek a dostatek pohybu.
Hubnutí v tomto nevlídném období není snadné. Jaké má zima pro hubnutí nevýhody? Co udělat, abychom se alespoň pár kil zbavili, než vyleze první jarní sluníčko a hubnutí nám půjde snáze?
Nemusíte být nutně vegetariánem, abyste do jídelníčku častěji vpustili zeleninu - pro silnější imunitu i dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví. Navíc při přípravě těchto hlavních chodů ušetříte, protože spotřebujete zbytky surovin z lednice i spíže, přitom nasytíte celou rodinu.
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Bez kořenové zeleniny bychom si jen těžko připravili naše oblíbené polévky a vývary, které nás v těchto podzimních dnech tak dokonale zahřejí, posílí a nabijí energií. Kořenová zelenina je plná výrazných chutí, zemitých vůní, ale hlavně vitamínů a minerálních látek. V české kuchyni má své pevné a nezastupitelné místo, které si bezpochyby zaslouží.
Nutričně hodnotná, přitom dietetická zelenina, která díky obsahu tiaminu a kyseliny listové vhodně nastartuje tělo k činnosti. Ideální pokrm, pokud trpíte poruchami soustředění a nevíte si rady s únavou.
Kysané zelí známe všichni jako tradiční pochoutku, bez níž se mnohé typické pokrmy české kuchyně prostě neobejdou. A je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce.
Jedna červená a jedna zelená paprika, pórek, cibule, olivový olej, rýže, vývar, sůl, pepř, dvě rajčata, sterilovaný hrášek, černé olivy, uzené tofu, petržel a citron.
Papriky rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek najemno. Na velké pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přidáme papriku, pórek a rýži a pár minut dusíme. Do pánve nalijeme vývar, osolíme, opepříme a pod pokličkou vaříme asi deset minut. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pak je spolu s hráškem a olivami přimícháme do pánve a vaříme dalších deset minut. Tofu nakrájíme na kostičky a na zbylém oleji asi tři minuty opékáme. Poté jej vmícháme do rýže se zeleninou, dochutíme, zasypeme petrželí, přiklopíme a necháme asi pět minut odpočívat, aby se spojily chutě. Servírujeme s rozkrojeným citronem.
Svazek rukoly, řeřicha, různé druhy salátu, balsamicový ocet, citronová šťáva, hořčice, javorový sirup, 4 krůtí řízky, olivový olej, sůl, pepř.
Saláty omyjeme, osušíme, natrháme na kousky a vložíme do mísy. Ocet smícháme s citronovou šťávou, solí, pepřem, hořčicí a javorovým sirupem, přidáme olivový olej. Pořádně promícháme a zálivku spojíme se salátem. Řeřichu omyjeme, necháme okapat a nakrájíme. Krůtí maso na rozpáleném oleji zprudka osmahneme, opepříme, osolíme a nakrájíme na proužky. Salát rozložíme na čtyři talíře, zasypeme řeřichou a na ni poklademe proužky masa. Podáváme samostatně nebo s tmavým pečivem.
Foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena