Obrázky v kávové pěně, takto jednoduše by se dala popsat speciální technika, která z dobré kávy vykouzlí vrcholné dílo. Pojďme se podívat na latte art blíže.
Technika "malování do kávy" je v Česku známá teprve pár let a perfektně ji ovládá zatím jen málo baristů. Jednoduchost totiž vypadá pouze ve výsledném obrazci, malovat do espressa, capuccina či latte machiata je poměrně náročné. Existuje několik druhů latté art, a to dokreslování obrázků špejlí, kreslení toppingy, ale za nejtěžší variantu se bezpochyb pokládá kreslení litím pomocí našlehaného mléka. Metodou latté art tvoříme srdíčka, jablíčka, rozetky, květiny, medvídky, stromečky apod.
Pokud požadujeme profesionální výsledek, výběr správného kávovaru je základ. Domácí přístroj v tomto případě nestačí. U přípravy kávy a kreslící techniky latte art je kromě zručnosti potřeba ten správný tlak, jen tak získáme správnou konzistenci mléka a kávy.
Na přípravu kávy si vybíráme mléko plnotučné, které před použitím necháme dobře vychladit, šlehání bude snadnější. Vychlazené mléko nalijeme do konvičky. Nad kávovarem propustíme trysku, kterou tímto trikem pročistíme. Trysku poté ponoříme asi 1 cm pod hladinu mléka a pustíme. Hned po spuštění trysky jdeme pomaličku a zlehka s konvičkou směrem dolů. Tryska musí být stále ponořená, začne nám vytvářet spoustu pěny, ta musí být jemná a bez bublinek. Ušlehanou pěnu zpracujeme zamícháním a poklepáním, aby ještě víc zvláčněla.
K ideálně našlehanému mléku potřebujeme dobré konvičky, měly by být vždy kovové (nerez). Konvičky se dají sehnat v různých velikostech a tvarech. Poměr mléka, které naléváme do konvičky, by měl být vždy zhruba nad polovinu. Když budou konvičky vychlazené, půjde nám šlehání o poznání lépe.
Pro servírování kávy používáme nahřáté šálky z porcelánu, čím větší průměr hrnečku, tím větší prostor budeme mít na malování technikou latté art.
Připravíme si klasické espresso do porcelánového šálku, v konvičce si našleháme mléko. Podle požadovaného tvaru použijeme konvičku se zobáčkem nebo bez zobáčku. Našlehané mléko s pěnou naléváme do expressa tak, aby na jeho kávové čepičce vytvářelo požadovaný obrazec. Někdy ke kreslení používáme tyčinky, jindy je k vytvoření obrazců latté art nutné použití obou metod.
Připravené espresso nalijeme do porcelánového šálku, mléko našleháme v konvičce bez zobáčku. Pěnu si sklepeme o stůl, důkladně ji promícháme, abychom neměli nahoře pěnu a dole mléko. Část mléka si odlijeme stranou. Šálek mírně nakloníme, zbylé mléko a pěnu nalijeme trochu z výšky do espressa, potom se konvičkou přiblížíme téměř k hladině espressa. Vše směřujeme do středu šálku. Jak se nám šálek pomalu plní, lehce ho narovnáváme. Takto si vytvoříme pomocí latte art okouzlující jablíčko.
Hladina nápoje by měla kopírovat okraj šálku, nevyčnívat do stran a do výšky, neměly by se objevovat zbytečné bubliny. Při správně podávaném capuccinu by se každý barista měl obejít bez sypaní (mletá skořice, strouhaná čokoláda), aby tyto suroviny navíc při pití nepřekrývaly chuť pravé a dobře připravené kávy.
Latté art u nás je poměrně na začátku, jen v málo kavárnách a barech vám připraví takto krásně ozdobenou kávu. Ale protože jsou v nabídce kurzy, kde se barista naučí základy šlehání mléka a tvoření obrázků, doufejme, že se s tímto umem budeme setkávat čím dál častěji.
Foto: Sxc.hu
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena