Co jsou lasagne?
"Lazáně", nebo chcete-li "lezanje" jsou obdélníkové pláty těstovin a obecně se tak nazývá i hotový zapečený pokrm prokládaný nejrůznějšími nádivkami. Všeobecně se předpokládá, že lasagne "vynalezli" Italové, ale historikové zjistili, že velmi podobnou recepturu měly "loseyns", jež se podávaly též na dvoře anglického krále Richarda II. ve 14 století. Recept na ně byl zaznamenán v první kuchařce sepsané v Anglickém království. Předchůdcem lasagní by mohl být i pokrm "langkake" oblíbený za časů Vikingů. Italové si však stojí za svým a lasagne označují jako jednoznačně jejich nápad.
Slovo lasagne pochází z řečtiny a znamená nočník. Později mu Římané přisoudili význam kotlík. Ještě o pár staletí déle takto Italové nazývali mísu, ve které se připravuje těsto na lasagne.
Jak připravíme těsto?
Ačkoliv je na trhu nepřeberné množství sušených či předvařených plátků lasagní, možná nejednoho z nás láká, připravit si těsto doma. Není to nic náročného. Na každých 100 gramů hladké mouky přidáme špetku soli, jedno vejce a jednu čajovou lžičku oleje. Pokud je konzistence tužší, lze přilít i trochu vody. Těsto musíme důkladně propracovat rukama nebo ještě lépe v hnětači. Vláčnou hmotu poté necháme půl hodiny odpočinout. Následně těsto tence rozválíme a vykrajujeme obdélníky o velikosti zapékací formy. Těsto bez vaření ihned vkládáme do formy a prokládáme náplněmi podle chuti.
Pokud se rozhodneme využít hotové lasagne, postupujeme podle návodu na obalu.
Jaké náčiní se nám může hodit
Je dobré, poohlédnout se v obchodě po speciální obdélníkové zapékací misce. Sice jsem lasagne kdysi zkoušela vyrobit i v dortové formě, ale výsledek nevypadal příliš profesionálně. Pro přípravu dokonalých domácích obdélníčků třeba někdo z nás ocení i speciální nástavec na mlýnek či robot pro výrobu plochých těstovin. V každé kuchyňské zásuvce milovníků italské pizzy určitě nechybí krájecí rádlo, jež samozřejmě užijeme i pro krájení těsta na lasagne.
Jaké náplně jsou vhodné?
Nejčastěji se lasagne připravují naslano. Každý, kdo je miluje, má svou oblíbenou nádivku, ať už s boloňskou omáčkou nebo vegetariánské zeleninové varianty bez masa. Dokonce je vynikající i sladká nádivka z tvarohu, skořice a rozinek prokládaná strouhanými jablky, něco na způsob žemlovky. Pro inspiraci se podívejte na naše
lasagne recepty .
Máte rádi lasagne? Kupujete si hotové plátky, nebo se do výroby těsta pouštíte sami?
Foto:
Profimedia.cz