Langoš je nadmíru oblíbená pochoutka, která spolu s párkem v rohlíku bývá neodmyslitelnou součástí rychlého pouličního občerstvení. Odkud pocházejí, jak jednoduché nadýchané langoše připravit a co na ně potřebujete?
Tahle oblíbená placka z kynutého těsta, stálice koupališť, poutí a festivalů, má původ v Maďarsku. Odsud se rozšířilo jako oblíbený "streetfood" po celé Evropě. Původně se domácí langoše připravovaly ze zbytků chlebového těsta. Dnes se langoše smaží v hluboké vrstvě oleje.
-> Nejlepší recepty na langoše
U nás známe langoše jako nadýchané kynuté placky velikosti talíře s kečupem, česnekem a sýrem. V Maďarsku však na langoše patří zakysaná smetana a sýr. Kečup je podle všeho ryze český zlepšovák.
Druhů, variant a receptů na langoše je dnes dlouhá řada. Vyzkoušet tak můžete langoše z kefíru, ze zakysané smetany, z jogurtu a droždí, nekynuté langoše, plněné langoše, langoše naslano i nasladko.
-> Na čem smažit aneb Které tuky jsou nejvhodnější na řízky i koblihy?
Už jste někdy slyšeli název podplamenice? Jde o docela obyčejnou staročeskou pochoutku, placku, která má mnoho společného právě s maďarskými langoši, alespoň co se původu týče.
Stejně jako u langošů šlo o vedlejší produkt při pečení chleba. Placky se pekly v blízkosti ohně, odtud právě název podplamenice, jinde známé jako podplameňáky, šupáky, přípalňáky. Na Moravě se do těsta přidávaly brambory, placky se potřely česnekem, děti je zase milovaly s povidly.
Recepty na langoše, které by vám neměly ujít:
Langoše, bramboráky a burgery jako ze stánku
Venkovní radovánky jsou v plném proudu a s nimi souvisí i oblíbené pokrmy, které si s oblibou dáváme na koupalištích, festivalech, poutích apod. Aby vám chutnalo stejně tak doma, máme pro vás pár receptů na langoše, domácí burgery, sendviče a bramboráky, které jsou čtenáři prověřené a vždycky se podaří.
Lepší než ze stánku: Domácí langoše krok za krokem
Jak si ty nejlepší langoše připravit doma? Přece podle našeho FOTORECEPTU! Těsto ze zakysané smetany je bezkonkureční. K dochucení nesmí chybět česnek, kečup, tatarská omáčka a sýr.
Originální letní jednohubky na zahradní párty
Máme tu oblíbený čas večerních posezení, rodinných grilovaček i zahradních párty, kdy se nějaký ten neotřelý nápad na originální formu pohoštění vždycky hodí. Klasické chlebíčky jsou sice vždycky fajn, ale pro teplý večer možná trochu těžké do žaludku. Kolečka rohlíků máznuté česnekovou pomazánkou zase příliš nevypovídají o fantazii a snaze hostitele.
Foto: Shutterstock.com
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena