Kyselina citronová je přírodní konzervační látkou, která se přirozeně vyskytuje zejména v citrusových plodech, v dnešní době však převažuje její průmyslová výroba. Používá se jako dochucovací prostředek v potravinách, do nealkoholických či alkoholických nápojů, ale má velmi široké využití i jinde.
Největší množství kyseliny citronové najdeme v citronech a limetkách, ale je obsažena v celé řadě dalšího ovoce i zeleniny. Její celosvětová produkce neustále roste. V potravinářském průmyslu se nejčastěji používá jako regulátor kyselosti. Své velké využití však má i v chemickém, kosmetickém či farmaceutickém průmyslu.
Průmyslově se začala kyselina citronová vyrábět od roku 1860. V současnosti je její produkce průmyslově navyšována pomocí kultury Aspergillus niger. Při této výrobě se přírodní kultura krmí sacharózou, aby produkovala kyselinu. Zdrojem sacharózy je při tomto procesu například kukuřičný škrob, výluh, nebo melasa. V potravinářství se kyselina citronová používá jako ochranná látka, a především pak k dochucování nápojů, ale i marmelád, mléčných výrobků apod. Její označení jako aditiva bývá uváděno pod číslem E 330. Některé v ní obsažené citráty se používají jako zdroj minerálů při dietách či onemocněních.
Kyselina citrónová má velmi široké využití také v domácnostech. S její pomocí se zbavíte například vodního kamene, jako čistící prostředek je velmi účinná. Využívá se do nejrůznějších po domácku vyrobených čistících přísad, prášku na praní nebo i do koupelových směsí.
Pravidelné odstraňování vodního kamene je nezbytné, pomáhá totiž udržovat funkčnost spotřebičů, prodlužuje jejich životnost a šetří spotřebu energie. Pomocí roztoku kyseliny citronové tak můžete rychle a jednoduše zbavit zanesení vodním kamenem svou varnou konvici, kávovar, ale i myčku na nádobí nebo pračku, zvlášť pokud máte v domácnosti tvrdou vodu a nevzhledné usazeniny vápníku jsou tak častým jevem. Roztok pomůže bez rizika poškození odstranit nepěkné skvrny i na vodovodních bateriích, dlaždicích v koupelně, dřezu v kuchyni a podobně. Kyselina citronová je zcela bez zápachu, a tak je jako domácí čistič vhodnější než například octový roztok, který se k těmto účelům také využívá.
I v kosmetickém průmyslu má kyselina citronová své využití. V kosmetice se používá v krystalické podobě a mívá za úkol úpravu pH produktu i pokožky. Přidává se do produktů pro starší typy pleti k omlazujícím procedurám, podporuje peeling a obnovu pokožky. Má čistící a zpevňující účinky a je velmi účinná v boji proti pigmentovým skvrnám, které účinně zesvětluje. Nejvíc se používá do šampónů, peelingů, odličovacích mlék, či krémů a mýdel na ruce.
Kyselina citronová by neměla chybět v žádné kuchyni. Využít ji tu můžeme především na zavařování džemů, sirupů, marmelád či k výrobě domácí ovocné želatiny. Kyselina citrónová vytváří v těchto produktech kyselé prostředí, které zabraňuje množení bakterií a plísní. Pomáhá také k zahuštění džemů a marmelád na požadovanou konzistenci, udržuje jejich přirozenou chuť a výraznou barvu. Při zavařování okurek může dokonce zcela nahradit ocet a s její pomocí si můžete v kombinaci s jedlou sodou připravit třeba také domácí izotonický nápoj pro sportovní den.
Kyselina citronová je zkrátka nepostradatelný pomocník pro všestranné využití v kuchyni, ale i v celé domácnosti. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že v mnohém předčí i drahé chemické prostředky, na které jste dosud byli zvyklí.
Odlehčete spíž a zlikvidujte zásoby ořechů i zavařenin: Tipy na sladké náplně do koláčů a buchet
Nevíte, čím naplnit nebo ozdobit vaše koláče? Máte doma spoustu ovoce a zavařenin? Pak vám nic nebrání je použít.
Rychlá příprava a báječná chuť: Meruňková marmeláda krok za krokem
Recept na vynikající meruňkovou marmeládu. Příprava vám nezabere více než 15 minut.
Jak připravit želatinu: Tipy a triky, které se budou hodit
Ovoce zalité želatinou má své kouzlo. Moučníky, dezerty i narozeninové dorty by bez želatiny nevypadaly tak dokonale. Jak na to, aby se opravdu povedla?
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena