Kysané zelí známe všichni jako tradiční pochoutku, bez níž se mnohé typické pokrmy české kuchyně prostě neobejdou. A je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce.
Je to najemno nakrájené hlávkové zelí, které za určitých podmínek zkvasí pomocí bakterií mléčného kvašení. Jeho charakteristická kyselá chuť je důsledkem vzniku kyseliny mléčné právě ze zkvašených cukrů. Na kysané zelí nedaly dopustit ani naše babičky, je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce. V tomto období chřipek a nachlazení je dokonalým nástrojem k celkovému posílení imunity. Jen všeho s mírou! Kysané zelí konzumované ve větším množství může způsobovat nepříjemné nadýmání.
Kysané zelí je pro naše zdraví velmi přínosné, zvlášť v těchto dnech, kdy jsme vystaveni útokům nejrůznějších virů. Obsahuje velké množství vitaminu C, zmíněné kyseliny mléčné, vitaminu K a řady vitamínů B, železa a minerálů, z nichž jmenujme například fosfor, draslík, hořčík, vápník, fluor a síru. Kysané zelí podporuje naši obranyschopnost, snižuje krevní tlak a podporuje funkci střev. Podporuje tvorbu krve a hormonů, má detoxikační a odvodňující účinky.
Kysané zelí není tak úplně českým (dokonce ani ryze evropským) vynálezem. Nakládaná a kvašená zelenina tohoto typu je dokonce spolu s dalšími ingrediencemi základem korejského národního jídla zvaného "kimchi", které se může podávat i jako příloha k jiným jídlům.
Kysané zelí se tradičně uchovává v keramické nádobě překryté kusem vlhké tkaniny a víkem se zatížením. Aby se dosáhlo vzduchotěsnosti a zelí se nekazilo, používá se k jeho skladování keramická nádoba se žlábkem kolem víka. Žlábek se naplní vodou, tím vzniká vzduchotěsný uzávěr nádoby. Ve velkovýrobě se používají velké a hermeticky uzavřené sudy s ventilem, který umožňuje únik plynů vzniklých v důsledku kvašení.
Kysané zelí bylo, zvláště v zimě, zdrojem mnoha důležitých živin a vitamínů v dobách, kdy v severní a ve střední Evropě nebyly dostupné potraviny z jižních zemí a neexistovalo uchovávání potravin pomocí zamražení. Kysané zelí znali už staří Řekové a Římané a v 16. století si dokonce vysloužilo označení "všelék". Bylo velkým přínosem i pro mořeplavce, sudy s kysaným zelím vezl na své lodi i kapitán Cook nebo Kryštof Kolumbus. Díky vysokému obsahu vitamínu C chránilo námořníky před obávanými kurdějemi, a to i v dobách, kdy se britské námořnictvo přeorientovalo na citrony.
Jak naložit kysané zelí? Naučíme vás to!
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Podpořte imunitu: 6 nejlepších receptů z kysaného zelí
Kysané zelí je vitamínovou bombou a neodmyslitelnou součástí podzimního a zimního jídelníčku. Je zdravé, levné a dá se kombinovat na stovky způsobů. Dnes se zaměříme na tradiční recepty.
Zdroj: cs.wikipedia.org
Foto: Pixabay
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena