Nakládání je tradiční způsob konzervace a úpravy čerstvého zelí, který se používá po staletí. Kysané zelí je bohaté na vitamín C, probiotika a další zdraví prospěšné látky.
- Nejčastěji se nakládá bílé zelí, protože je jemnější, měkčí a má univerzálnější použití jako surovina do dalších pokrmů, jako je tradiční zelňačka nebo segedínský guláš.
- Kysané červené zelí je také chutné, ale je o něco tužší a má specifickou chuť. Používá se spíš jako příloha k výraznějším pokrmům.
-> Jak zajistit, aby se zelí při nakládání nekazilo?
Jak nakládat zelí?
Nakládání kysaného zelí doma je poměrně jednoduché a nevyžaduje mnoho speciálních surovin. Potřebujete pouze čerstvé zelí, sůl a bylinky či koření.
Na nakládání je ideální použít pevné, čerstvé hlávky bílého zelí. Na každých 5 kilogramů zelí budete potřebovat zhruba 100 gramů soli.
- Zelí nakrouháme na tenké proužky nebo koupíme už nakrouhané.
- Zelí dáme do velké nádoby, promícháme ho se solí a pomačkáme, dokud nezačne pouštět šťávu. Tím zajistíme, že zelí bude během fermentace ponořené, což je zásadní, aby kvasilo správně a neplesnivělo. Sůl pomáhá vytahovat ze zelí vodu. Zároveň do zelí můžeme přidat koření, například kmín nebo bobkový list, kopr nebo čerstvý křen, které dodají další chuť.
- Připravené zelí vložíme do velké skleněné nádoby nebo kameninového sudu a postupně ho důkladně pěchujeme, aby se uvolnilo co nejvíce šťávy. Nezapomeneme, že zelí by mělo být zcela ponořené.
- Nádobu přikryjeme čistou utěrkou nebo přiklopíme víkem a necháme zelí kvasit při pokojové teplotě po dobu 1–3 týdnů, v závislosti na teplotě. Občas zkontrolujeme, zda je zelí stále ponořené, případně dolijeme slaný nálev z 1 lžičky soli a litru převařené vody. Nebo zelí zatížíme igelitovým sáčkem napuštěným vodou.
- Když je zelí dostatečně kyselé, přemístíme ho do menších sklenic a skladujte v lednici, kde vydrží několik měsíců.
Takto připravené kysané zelí je skvělou přílohou k masům, do polévek či zelných salátů.
Uvařte si s námi
Recepty s kysaným zelím, které by vás neměly minout:
Tradiční valašská kyselica
Slovácká kapustnica
Zelníky
Segedínský guláš
Dušené kysané zelí