Recept na kynuté dýněčky krok za krokem
1) Příprava surovin.
2) Nejprve si rozehřejeme troubu na 175 °C. Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky.
3) Pekáček vyložíme pečicím papírem, vložíme dýni nakrájenou na kostky, přiklopíme víkem či alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C do změknutí (cca 30 minut). Jakmile půjde dýně lehce vidličkou rozmáčknout, vyděláme z trouby a necháme vychladnout.
4) Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek uprostřed, nasypeme sušené droždí, cukr, na kraj do mouky zamícháme sůl, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, jedno vejce a vidličkou rozmačkanou dýni (odvážíme 130 g).
5) Vymísíme v hladké těsto, pokud máme robota, hnětací metličky na mixéru či domácí pekárnu, ulehčíme si práci. Vymísené těsto vložíme do olejem vymazané velké mísy, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1 hodinu.
6) Po cca 1 hodině těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto přemístíme na lehce podsypaný vál hladkou moukou.
7) Těsto rozdělíme na cca 15 dílů. Z každého dílku uděláme měšec a upravíme na kuličku (můžeme i něčím naplnit).
8) Potravinářským provázkem (cca 70 cm) podebereme každou kuličku, uděláme uzlík a otočíme. Takto zopakujeme čtyřikrát, naznačíme tak záhyby dýně. Neutahujeme, ještě nakynou. (Nebo jednodušeji - po obvodu nastřiháme nůžkami potřené olejem). Poskládáme s odstupy na dva plechy vyložené pečicím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 40 minut kynout (nezkracovat).
9) Po uplynutí 40 minut sejmeme potravinářskou fólii, rozkvedláme vajíčko s lžičkou vody a pomašlujeme. Rozehřejeme troubu na 175 °C. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20minut, dozlatova.
10) Ihned po vytažení potřeme připraveným rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Po vychladnutí odstřihneme provázek, můžeme udělat stopku dýně z rozpůleného pekanu a vychladlé podáváme. Nejlíp chutnají s plátky studeného másla, případně s oblíbenou marmeládou. Pokud nějaké vychladlé dýněčky zbudou, do druhého dne vydrží krásně měkké ve vzduchotěsné krabičce či dobře zabalené do potravinářské fólie..
Kynuté dýněčky a finanční náročnost
Ingredience na kynuté dýněčky nás vyjdou na zhruba 50 Kč.
Vyzkoušejte také tyto prověřené recepty z dýně
Luxusní podzimní dýňový dort s pekanovými ořechy krok za krokem
Podzim už klepe na dveře, takže je ideální čas na něco sladkého. V tomto receptu vám ukážeme, jak si připravit vynikající kořeněný dort s dýní a šlehačkou krok za krokem.
Dýňový speciál: Top recepty, které si navždy zamilujete
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit naslano i nasladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.