Malá žlutá zrníčka v sobě skrývají více, než se na první pohled zdá. Celá řada biologicky aktivních látek dohromady tvoří výživný koktejl pro naše zdraví, krásu i dobrou náladu.
Kukuřice pochází z horských oblastí Jižní Ameriky. Do Evropy se dostala koncem 15. století a odsud se rychle rozšířila do ostatních koutů světa. Kukuřici seté se lidově říká selské žito.
Tento často opomíjený druh zeleniny obsahuje celou řadu cenných látek. Z minerálů je to draslík, fosfor, vápník, hořčík, mangan, železo a zinek, z vitamínů zde vévodí skupina B (B1, B3, B5, B9). Sacharidy, vláknina, bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny tvoří dohromady výživný antistresový koktejl.
Kukuřice má velmi pozitivní vliv na krvetvorbu, plodnost, potenci a správnou činnost nervů a mozku. Bojuje za zdraví močového měchýře a trávicího ústrojí. Doporučit ji lze nejen ženám - stará se o zdravou kůži, vlasy a nehty; ale i mužům - ti zase ocení pozitivní vliv na kvalitu svalové hmoty. Protože neobsahuje lepek, lze kukuřici použít i pro bezlepkovou dietu.
Podle kvality zrna se kukuřice dělí na 5 druhů. Ke konzumaci používáme kukuřici sladkou. Kukuřice cukrová, škrobnatá a kukuřice koňský zub se využívá k hospodářským účelům. Kukuřičný škrob je využíván v papírnictví, stavebnictví, farmaceutice a chemickém průmyslu. Kukuřičný olej je zase častou přísadou léčiv a kosmetických přípravků. Z kukuřičného šustí jste mohli vidět tradiční lidové figurky.
Mladé klasy kukuřice můžete jíst syrové, vařená starší kukuřice se přidává do zeleninových a bramborových jídel, do rizota, těstovin, salátů nebo polévek. Žlutá zrníčka ale můžete také grilovat, péct nebo sterilizovat v octě (stejně jako okurky). Jsou vynikající přílohou k masitým pokrmům. Kralují také asijské a mexické kuchyni.
Popcorn je narozdíl od brambůrků či oříšků mnohem zdravějším pamlskem, který si můžete dopřát kdykoliv je libo. Tento kukuřičný výrobek má vysoký podíl vlákniny, vitamínů skupiny B, železa a draslíku.
Kukuřičné vlasy jsou dlouhé niťovité výčnělky visící z konců palic kukuřice. Pro své výrazné léčivé účinky byly už v dávných dobách využívány k přípravě léčivých nápojů. Mají močopudné účinky, čistí krev, tiší bolesti, pomáhají při revmatismu a otocích. Pokud je odřežete ještě před opýlením a rychle ve stínu usušíte, můžete si z jedné lžíce připravit šálek zdravého čaje. Užívejte každé dvě až tři hodiny jednu polévkovou lžíci.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena