V obchodech s kuchyňskými potřebami najdeme široký sortiment pomůcek, které se nám mohou v kuchyni hodit. Některá pomůcka má jen jeden jediný účel, jiné mají všestranné použití.
Rozhodně mezi základní náčiní musíme zařadit škrabku na brambory a na loupání zeleniny. Dnes už v obchodě seženeme bez potíží škrabku vyrobenou pro leváky. Není vhodná jen na škrábání brambor, velmi pěkně vypadají třeba v čínských nudlích hoblinky z mrkve či "nastrouhaný" čerstvý parmezán na zeleninovém salátu. A výtečný zmrzlinový pohár posypaný čokoládovými či kokosovými hoblinkami. Fantazii se meze nekladou.
Další nepostradatelnou pomocnicí je jednoznačně obracečka, použijeme ji při obracení volského oka, o Vánocích na podebírání křehoučkého a horkého cukroví při přenášení z plechu. Šikovný pomocník pomůže i při odstraňování přilepeného těsta k pracovní ploše. Zbytek pak už jen snadno setřeme hadříkem.
Dekorační nůž na kůru z citrusů má výhodu nejen v tom, že dekoruje, navíc nám také odstraní citronovou kůru bez bílé části, pod kterou se skrývá dužina plodu. Kůru pak nasušíme a uložíme k dalšímu použití.
Metla je kuchyňská pomůcka, kterou známe už stovky let. Našlehá, uhněte, zamíchá. Je to šikovná univerzální pomocnice. Pomocí kuchyňských nůžek můžeme v plechovce nadrobno nakrájet konzervovaná rajčata. Nůžky poté omyjeme pod tekoucí vodou a ihned utíráme dosucha.
Určitě zde musíme zmínit dekorační nůž, který slouží k různým typům vykrajování. Například vysoké sklenice na koktejl můžeme ozdobit dlouhými proužky slupek od okurky či použít stejný postup za použití jiného ovoce či zeleniny. Výhodu má třeba při vaření brambor ve slupce. Podél obvodu vyřízneme dekorační proužek. Slupka se nebude odlupovat a brambory budou vypadat lépe. Vykrajovátko kuliček použijeme místo naběračky na zmrzlinu. Sorbet bude vypadat mnohem lépe. Pomocí tohoto vykrajovátka můžeme vybrat chlupatý střed z artyčoku. Nejdříve odtrhneme vnitřní listy a pak střed snadno odstraníme touto pomůckou.
Tady nejdeme sítka a cedníky na slévání vody z hrnců, na pasírování ovoce či zeleniny. Cedníky upřednostníme kovové. Jsou pevnější a jejich použití je všestrannější. Váleček na těsto, pokud ho nemáme a zrovna potřebujeme, můžeme provizorně nahradit čistou a suchou skleněnou lahví bez etikety. Mašlovačky je dobré mít stále po ruce například ve šroubovací sklenici, naplněné z části olejem, v jejímž uzávěru vytvoříme otvor, kterým snadno mašlovačku prostrčíme. Tak bude stále připravená a ušetříme si čas i mastné nádobí.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena