Vynikající krémy, které se ztuhlé před podáváním vyklopí na skleněnou mísu nebo talíř.
Krémy ve formě - neboli bomby - se zpravidla opět zdobí čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Příprava těchto krémů vyžaduje přidání želatiny, která je dnes zcela dostupná v našich obchodech. Oblíbené jsou především u dětí.
Základem je (stejně jako u teplých krémů) mléko, žloutky, cukr a bramborová moučka - směs se šlehá do ztuhnutí ve vodní lázni. Do horkého krému se přidává želatina, do vychladlého rum, sníh z bílků a ušlehaná smetana. Krém se plní do studenou vodou vypláchnuté formy, střídavě se vrství s piškoty slepenými zavařeninou a nechá se vychladit (vrchní vrstva musí být krém).
Připravený základ (mléko, žloutky, cukr) šleháme na ohni do zhoustnutí a přidáme želatinu. Po vychladnutí přidáme tuhý sníh. Dno a stěny formy vyložíme těsně piškoty pokropenými rumem a naplníme krémem. Ztuhlý krém vyklopíme na mísu a zdobíme ovocem a kousky piškotů.
Dobře promícháme a na ohni do zhoustnutí šleháme cukr s vínem, strouhanou kůrou a šťávou z pomeranče a citronu a se žloutky. Do horkého vmícháme rozpuštěnou a v rumu rozvařenou želatinu. Po vychladnutí přidáme tuhý sníh. Krém - rosol plníme do forem a necháme ztuhnout.
Pokud máme uskladněno z teplého léta ovoce - například jahody, meruňky, maliny apod., můžeme si připravit i jiné ovocné krémy. Je však nutné toto ovoce dobře prolisovat nebo rozmačkat a dobře smíchat s rozpuštěnou přecezenou želatinou. Do vychladlého krému přidáváme ušlehanou smetanu. Krém plníme do vypláchnutých forem a necháme také u ledu ztuhnout. Vyklápíme na skleněné mísy a zdobíme jahodami.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena