Křehčené krůtí maso či křehčené kuřecí řízky, to zní celkem dobře. Víme ovšem, co skutečně jíme?
Výrobci se údajně snaží nabídnout šťavnatější a chutnější produkt, kterým samy o sobě například kuřecí prsní řízky nejsou. Nemají v sobě příliš tuku a jak je všeobecně známo, prsní drůbeží svalovina bývá po upečení či osmažení sušší. Není tedy žádným překvapením, že proces křehčení nejčastěji podstupují právě krutí a kuřecí prsa. Jak princip křehčení vypadá? Do masa se aplikuje voda, sůl a dalšími dochucovadla a barviva. Údajně se dá správným postupem hmotnost masa těmito uměle vpravenými látkami zvýšit až o 30%, což také někteří ziskuchtiví výrobci praktikují. Podle vyhlášky se takto upravené maso musí nazývat "masný polotovar", to však bývá na výrobku uvedeno hodně malým písmem.
Na první pohled (nebo spíše dotek) maso poznáte podle mazlavější konzistence. Místo úhledných kostiček z něj po nakrájení vzniknou spíše neforemné hrudky. Ještě horší je to u mraženého a zároveň křehčeného drůbežího masa. Křehčené maso také většinou bývá přidanými látkami již dostatečně ochucené, proto s kořením zacházejme opatrně. Chuť a vůni takového masa mnozí přirovnávají dokonce k umělé hmotě.
Klasické neupravené drůbeží či vepřově maso můžeme doma také snadno "zkřehčit". Nejčastěji se doporučuje šťáva z kiwi, pomůže ale i naklepání, které naruší svalová vlákna.
Křehčené maso rozhodně není zdravotně závadné, žádné potíže nám z něj pravděpodobně nehrozí, pokud si jej ovšem nevědomky nekoupí celiak. V některých křehčících směsích se totiž může vyskytnout alergenní lepek, proto pečlivě čtěte etikety. Opatrní buďte také při nákupu masa do dětských příkrmů, některé křehčící směsi mohou být i pálivé. Co některé dámy, ale i pány může určitě rozladit je fakt, že obsažené chemikálie na sebe dobře vážou vodu a pokud se dostanou do organismu, tak vězte, že po křehčených krůtích či kuřecích řízcích budete hůře hubnout.
Pokud o křehčené maso nestojíte, nakupujte přednostně v osvědčených řeznictvích s pultovým prodejem. A příště, až uvidíte v obchodě v akci drůbeží maso, přesvědčte se, zda se nejedná o křehčený masný polotovar, pečlivě si přečtěte etiketu a kupujte pouze výrobky s co největším procentuálním zastoupením masové složky.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena