Loupáky si oblíbily celé generace. Ať už jim říkáme jakkoli, máslové loupáčky, makovky nebo sladké rohlíky vždy budou představovat jednoduchou pochoutku. S čerstvými domácími loupáky bude vaše snídaně nadpozemská.
Loupáky patří mezi nejoblíbenější sladké pečivo v českých domácnostech i pekárnách. Jejich jemná máslová chuť, nadýchaná střídka a typický tvar je činí ideální volbou pro snídaně i svačiny. Proč se sladkému rohlíku vlastně říká loupák? A jak je možné, že někde je známý pod názvem makovka?
-> Sladké kynuté těsto na koláče, buchty, mazanec i loupáky: Jak ho připravit, aby bylo vláčné?
Loupáky mají nasládlou máslovou chuť a jemnou, nadýchanou střídku. Skvěle hodí jak ke sladkým, tak k lehce slaným kombinacím. Nejčastěji se podávají s máslem, případně a džemem, mnozí se rádi suché loupáky namáčejí i do kakaa nebo mléka.
Oblíbené jsou především ke snídani nebo dopolední svačině, kdy si je můžete vychutnat s kávou nebo čajem. Skvěle chutnají i s medem, tvarohem nebo jogurtem. Někdy se loupáky používají pro přípravu žemlovky, kde nahrazují klasické rohlíky.
Pokud si chcete vychutnat loupáky v jejich nejlepší podobě, není nic lepšího než je upéct doma. Domácí verze je nejen čerstvější, ale můžete si ji upravit přesně podle své chuti.
Z mouky, droždí, mléka, másla, cukru a vajec připravíme těsto. Necháme ho dostatečně vykynout, poté ho rozdělíme na trojúhelníčky a srolujeme do typického tvaru rohlíku. Po dalším kynutí potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě.
Recepty na sladké kynuté pečivo, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena