Co je kombucha?
Kombucha je název pro lehce fermentovaný nápoj vyrobený z čaje za pomoci čajové houby, kyseliny mléčné a kvasinkových kultur. Kombucha se však říká i čajové houbě. Ačkoliv se říká houba, díky živoucímu společenství rozmanitých kvasinek, řas a jiných organismů, bychom měli mluvit spíše o lišejníku.
Historie kombuchy
Tenhle kouzelný nápoj je starověký a léčebný produkt. Původ má nejspíš v Asii - Japonsku či Číně. Pak se jako dar dostala do Ruska, kde se náhodou přišlo na její léčivé účinky nejen proti rakovině. Přes Rusko se kombucha dostala do západní Evropy. Kombucha byla považována za zdravý nápoj a v mnoha případech působila zázračně. Časem Kombuchu pojmenovali jako magickou houbu. K nám se kombucha dostala až později. Podle čínské pověsti byla tato čajová houba ve staré Číně uctívána jako dar bohů. Už v době Chan před dvěma tisíci lety se z ní připravoval chutný nápoj. Japonská pověst zas vypráví že přibližně kolem roku 400 n. l. už znali tenhle léčivý nápoj.
Dnes je známo, že se už před mnoha lety pěstovala tato houba i v českých klášterech. Pak se rozšířila směrem do Jugoslávie a Maďarska. Během první světové války prodávali polští lékárníci kombuchu jako projímadlo a jako znamenitý potravinářský ocet. Nespočet vědců si mezitím na tento nakyslý čaj pořádně posvítilo. Pokaždé se záměrem zdůvodnit a přesně analyzovat jeho jednotlivé účinné a zároveň léčebné látky. Ale stanovit závěr o působení kombuchy z vlastností těchto látek není vůbec nic snadného. Rozhodující je totiž množství a složení jednotlivých součástí. Kultury kombuchy existuji již mnoho staletí, ale každá čajová houba kombuchy se pěstuje jinak.
Kombucha má po celém světě nespočet synonym. Pokaždé jde ale o kvasný nápoj. Čaj z mořských řas, Champage of life (šampaňské života), Indian wine fungus (indiánská vinná houba), houba hrdinů, japonská matička, kargasokská houba, Magic mushroom (čarovná houba), Tea cider (čajový mošt), volžská houba, volžská medúza nebo čarovný nektar.
Vzhled a chuť kombuchy
Chuť kombuchy je těžko popsatelná. Můžeme ji přirovnat k čerstvému burčáku nebo perlivému jablečnému moštu se specifickou chutí. Co se týče vzhledu, podobá se kombucha ploché, gumové, světle šedé nebo nahnědlé placce. Dala by se přirovnat k nechutně mastnému něčem. Vypadá téměř jako tlustý mastný lívanec.
Účinky kombuchy na organismus
Tato houževnatá lišejníková membrána vzniká tehdy, když houba zpracuje výživné látky v čaji. Během takového kvasného oxidačního procesu proběhne mnoho komplikovaných chemických reakcí. Bakterie a kvasinky pracují v příjemně teplém prostředí v optimálních podmínkách na plné obrátky. Rozmnožují se, dávají růst houbovitému plátku a vedle toho vytvářejí mnoho látek pro zdraví prospěšných:
Kyselina mléčná
Kombucha je bohatá na tzv.pravotočivou kyselinu mléčnou L (+). Tu tělo dokáže zpracovat celkem rychle, zatímco pro strávení levotočivé kyseliny mléčné L(-) potřebujeme mnohem více času. Kyselina mléčná L (+) povzbuzuje trávení, zlepšuje prokrvení a aktivuje metabolismus jater. Dostatečné množství této kyseliny v těle nejlépe obrní organismus v těle. Údajně zjištěno, že pokud v tkáních dominuje tato verze kyseliny mléčné, nevzniká rakovina.
Kyselina glukuronová
Vzniká komplikovaným biochemickým dějem oxidací glukózy. U zdravého člověka se kyselina glukuronová tvoří v játrech. Játra filtrují krev a každou její jednotlivou kapičku prozkoumají. Výživné látky použijí, cizorodé částice odfiltrují pryč a jedovaté zplodiny neutralizují. Tahle kyselina přitom játrům pomáhá. Propojí se s jedovatými látkami, jako je nikotin, alkohol nebo léky, učiní je rozpustnými ve vodě a napomůže jejich vyloučení, přičemž zabraňuje zpětnému vstřebávání do organismu.
Kombucha obsahuje četné látky podporující tělo, a to v harmonickém seskupení. Další účinky na organismus člověka jsou antibiotické, antitoxické, diuretické, imunostimulační, reguluje střevní flóru, trávení, zároveň potlačuje hnilobné bakterie ve střevech, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. Souhrnem působí na organismus jako celek. Kombucha používá i proti celulitidě, pomáhá odbourávat alkohol a také působí proti dně. Také se používá i v kosmetice.
Použití kombuchy v kuchyni
Nápoj z kombuchy se dá koupit již hotový, dokonce v biokvalitě. Kombucha je k dostání v drogeriích, v prodejnách zdravé výživy a v supermarketech. Ceny se značně liší, stejně tak je odlišná i chuť, protože se nápoj vyrábí z různých druhů čaje. Přísady nutné pro vytvoření základu pro kombuchu je čaj, cukr a kombuchová houba. Jaký čaj si pro kombuchu zvolíte závisí na vašich chuťových zálibách nebo na tom, jak má čaj působit na tělo.
Za klasický nápoj se považuje kombucha s černým čajem a rafinovaným bílým cukrem. Existuje nespočet čajových odrůd. Co se týče cukru, kombucha má ráda sladké. Co se týče přípravy úzkostlivě dodržujeme čistotu. Všechno pracovní náčiní, s nímž přijde čajová houba do styku, by mělo být velmi dobře očištěno. Ideální je, když je předem vyvaříme v horké vodě. Na kombuše je krásné, že se dá použít nesčetnými způsoby. Tvořivosti se při tom meze nekladou. Můžeme ji připravit jako koktejl, energetický nápoj nebo dokonce jako polévku.
Skladování kombuchy
Kombucha je živý nápoj. I v lahvi stále pracuje a kvasí. Při delším skladování se tedy může stát, že láhev praskne. Rozumné je vyrobit si jen tolik kombuchy, kolik jí skutečně potřebujeme. Perlivý čaj můžeme bez potíží uskladnit v ledničce tři až čtyři týdny. Čím déle necháte kombuchu stát, tím je kyselejší. To ale není na škodu. Můžeme pak ji zředit minerálkou nebo jablečným džusem. Také kombuchu můžeme skladovat na chladném místě s teplotou pod 18 °C tak, že kombuchu vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme jednou čtvrtinou kombuchové tekutiny. Přikryjeme víčkem a hotovo. Houbu tak uspíme zimním spánkem trvající několik měsíců.
Foto:
Profimedia.cz