Bez kořenové zeleniny bychom si jen těžko připravili naše oblíbené polévky a vývary, které nás v těchto podzimních dnech tak dokonale zahřejí, posílí a nabijí energií. Kořenová zelenina je plná výrazných chutí, zemitých vůní, ale hlavně vitamínů a minerálních látek. V české kuchyni má své pevné a nezastupitelné místo, které si bezpochyby zaslouží.
Jak všichni víme, u kořenové zeleniny jíme právě tu část, která roste pod zemí, tedy kořen. Nejznámějšími druhy kořenové zeleniny jsou mrkev, petržel, pastinák, celer, tuřín, křen, ale také zázvor. Patří sem dále hlízy a bulvy, například brambory, řepa, červená řepa a kedlubny.
Kořenová zelenina je u nás běžně dostupná během celého roku, při dobrém způsobu uskladnění pak vydrží čerstvá i několik měsíců od své sklizně. Díky ní si můžeme dopřávat svou nutnou dávku vitaminů i během náročných ročních období, jako je podzim a zima, kdy se s řadou virů a bacilů potýkáme častěji, než bychom chtěli. V prvních skutečně chladnějších dnech se navíc naprosto přirozeně dostavuje naše potřeba hřejivých a vydatných potravin, k nimž samozřejmě patří polévky. Pokud máme v tuto dobu stále po ruce silnou trojici v podobě mrkve, kořenové petržele a celeru, jsme pro zátěžové podzimní období vyzbrojeni víc než dostatečně.
Chuť na zeleninové polévky, silné vývary a teplá jídla z masa a zeleniny bude během podzimu určitě v popředí. Tomuto způsobu stravování fandí v této době i čínská medicína, protože organismus zkrátka vyžaduje udržování v teple, ať už horkými polévkami, jídly s větším využitím koření nebo čaji. Do polévek můžeme využít i restovanou zeleninu, kořenovou zeleninu pečenou v troubě nebo na grilu pak vyzkoušejte jako skvělou přílohu k masu. Objevíte skryté chutě zeleniny připravené trochu jinak, než jste byli dosud zvyklí, a to určitě stojí za to.
Tahle zeleninová trojice patří mezi naprosté nezbytnosti mezi surovinami podzimní české kuchyně. Řekněme si něco víc o každé z nich. Mrkev je vynikající při žaludečních a střevních potížích, prospívá střevům, je základem super zdravých zeleninových šťáv. Mrkvová šťáva se doporučuje i v těhotenství a údajně usnadňuje samotný porod. Celer je kořenová zelenina, koření i lék. Obsahuje vysoké množství vitamínů A, B, E a K, ale i dostatek minerálních látek jako je například sodík, draslík, železo, chrom nebo hořčík. Použití celeru v jídle do určité míry nahrazuje sůl, v něm obsažené éterické oleje chrání před bakteriemi a mají dezinfekční účinky. Petržel využíváme pro kořen ale i nať. Pomáhá s trávením, při střevní kolice, při potížích s močovými kameny i při menstruačních bolestech. Obsahuje důležité prvky, jako je mangan, draslík, vápník a hořčík.
Zeleninový vývar je základem mnoha pokrmů, včetně masových omáček. Je dobré připravit si větší množství, které můžete jednoduše zamrazit pro pozdější využití. Celer, mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme, očistíme pórek, obojí nakrájíme stejně jako zeleninu. Ve větším hrnci rozpustíme dvě lžíce másla, můžeme použít i olivový olej. Přidáme zeleninu a restujeme zhruba čtyři minuty. Zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř, nové koření a zvolna vaříme asi třicet minut. Z tohoto receptu vytvoříme zhruba 1,5 litru vývaru.
Kořenovou zeleninu dobře oloupeme a očistíme, nakrájíme na menší kousky, nejlépe na kolečka nebo špalíčky. Plech vymažeme olivovým olejem, poklademe zeleninu, posypeme ji bylinkami a kořením, řádně pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby. Pečeme asi dvacet minut na 200 stupňů Celsia. V polovině pečení zeleninu prohrábneme a otočíme, pečeme do měkka a do zhnědnutí.
Podzim na talíři - barevné variace i pestrost chutí
Máme tu podzim, a přestože nám počasí dosud přálo, ten pravý podzimní nečas na sebe jistě nenechá dlouho čekat. S koncem léta se dny krátí a večery jsou o poznání chladnější, brzy budou ty tam voňavé grilovačky a dlouhá posezení venku. Nastává čas, kdy se z našich venkovních kuchyní přesouváme zpět dovnitř. Od lehkých salátů se pomalu vrátíme například k teplým, hutnějším polévkám, ale i jiným, do podzimu laděným pokrmům.
Červená řepa: Levná surovina chutná na desítky způsobů
Červená řepa je jedním z nejzdravějších a také stále nejlevnějších druhů zeleniny, přesto je v našich jídelníčcích zbytečně opomíjená. Díky svým zdraví prospěšným účinkům a při správné přípravě i výborné chuti, by rozhodně měla mít své zasloužené místo v (nejen) podzimním jídelníčku. Jak si ji připravit tak, aby opravdu chutnala?
Povzbuzovače zdraví a imunity: Nadopujte se zavčasu vitamíny
Jsou pro vás podzimní a zimní měsíce obdobím nachlazení, častých chřipek a zánětů dýchacích cest? Užíváte často léky, ale téměř bez žádného efektu? Příčinou může být oslabený imunitní systém, který nepracuje, jak je v tomto období potřeba. Jakými způsoby můžeme náš imunitní systém posílit? Sáhněte nejen po zdravější stravě, ale také po bylinkách a domácích sirupech.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena