Guláš kraluje klasikám české kuchyně. Jeho základem je maso plné kolagenu a chuti i správně připravená cibule. Otázka „kolik cibule do guláše“ se diskutuje často. Odpověď však není jednoznačná a závisí na typu připravovaného pokrmu. Jaká jsou pravidla, která zaručí dokonale hustý a chutný guláš?
Cibule je neodmyslitelným základem každého dobrého guláše. Správný poměr masa a cibule spolu s technikou přípravy zajišťují, že bude mít guláš chutnou omáčku. Kdyz věnujeme cibuli dostatek pozornosti – odvděčí se nám hotové jídlo dokonalou chutí.
-> Jak připravit dokonalý guláš
Obecně se vžilo jednoduché pravidlo, že na 1 kg masa přijde 0,5–1 kg cibule. Množství cibule ovšem závisí na typu guláše a požadované hustotě omáčky. Pokud chceme guláš hustší, cibule se bát nemusíme - hmotnost masa a cibule může být stejná, tedy poměr jedna ku jedné. Méně cibule znamená méně omáčky.
Chuť pokrmu pak nestojí jenom na množství cibule, ale také na její přípravě. Správně připravená cibule je pro chutný guláš nezbytná. Co je důležité?
Buďte trpěliví: Správně osmažená cibule je zlatohnědá a voní. Uspěchaná cibule je bledá, bez barvy nebo naopak spálená na okrajích a syrová uvnitř. Dejte cibuli dost času i pozornosti. Jde o jednu za zásadních chuťových složek guláše, proto je potřeba jí věnovat náležitou péči.
Nebojte se tuku: Hodně cibule potřebuje dostatečné množství tuku a vysokou teplotu, aby se i po vložení do kastrolu smažila (nikoli dusila). Jen tak docílíme správné barvy a míry osmažení.
Nezapomeňte míchat: Není potřeba neustálého míchání, ovšem odejít a nechat cibuli svému osudu není dobrý přístup. Čas od času cibuli promícháme, aby se opékala a karamelizovala rovnoměrně.
Recepty na guláš, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena