Uvařit vejce a připravit z nich pomazánku je snadné a rychlé. Proto ji často podáváme k večeři i ve svačinách. Velkou parádu s ní uděláme vždy, když tzv. „nemáme doma nic k jídlu". Potěšíte s ní totiž většinu strávníků, pokud ne rovnou všechny. Co do vajíčkové pomazánky patří? Čím ji můžeme obohatit, jak ji vylepšit a obejdete se bez majonézy? Všechny odpovědi máme.
Pomazánka z vařených vajec se skvěle hodí k snídani či svačině i jako součást pohoštění v podobě chlebíčků a jednohubek. Jednoduchá příprava, dostupnost surovin a různorodost činí z vajíčkové pomazánky skvělý pokrm pro každou příležitost.
5–6 vajec
100 g žervé nebo majonézy
1 lžičku hořčice
1 malou cibuli
sůl a pepř podle chuti
pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu
Vejce uvaříme natvrdo (obvykle to trvá přibližně 8–10 minut), poté je zchladíme studenou vodou, oloupeme a necháme vychladnout. Vychladlá vejce nastrouháme najemno nebo nakrájíme na drobné kousky. V míse smícháme žervé nebo majonézu s hořčicí, přidáme vejce a dobře promícháme.
-> Jak uvařit vejce natvrdo krok za krokem
Pokud chceme pomazánku trochu osvěžit, můžeme přidat jemně nakrájenou cibuli nebo pokrájenou kyselou okurku. Nakonec osolíme, opepříme a podle chuti přidáme sekanou pažitku nebo jarní cibulku. Hotovou vaječnou pomazánku necháme alespoň hodinu odležet v lednici, aby se chutě propojily.
Na spojení pomazánky můžeme použít pomazánkové máslo, tvaroh, krémový sýr (žervé), majonézu i změklé máslo.
Vajíčkovou pomazánku můžeme podávat na různých typech pečiva – na klasickém chlebu, topince, bagetě. Výborně chutná také na plátcích okurky nebo v lodičkách z papriky jako lehká svačinka pro milovníky nízkosacharidových pokrmů. Můžeme ji využít jako náplň do plněných vajec, nebo jí namazat chlebíčky.
Hlavním rozdílem mezi vajíčkovou pomazánkou a vajíčkovým salátem je konzistence a způsob podávání.
Vajíčková pomazánka je víc krémová, suroviny do ní se krájejí na drobno, a maže se na pečivo. Vajíčkový salát je víc strukturovaný, krájí se na větší kusy. Salát se podává obvykle samostatně na talíři s pečivem.
Recepty na vajíčkovou pomazánku, které by vám neměly ujít:
Vajíčková pomazánka s taveným sýrem
Vajíčková pomazánka se sardinkou
Vajíčková pomazánka s majonézou
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena