Chladné období roku s sebou přináší mnohem větší chuť na teplé nápoje, než je tomu v letních měsících. Vychutnejte si lahodnou a dobře připravenou kávu.
Více času trávíme ve společnosti svých přátel na lavicích u teplých krbů, zahaleni v huňatých svetřících a usrkáváme pomalu horký nápoj, který zahřeje nejen ruce přiložené k teplému šálku, ale zahřeje nás i zevnitř.
Káva je stále oblíbeným nápojem, který zahání malátnost, únavu a ospalost a zároveň je povzbuzujícím prostředkem. Vlastnosti kávě dodávají látky, které se vyluhují z pražených a rozemletých kávových zrn za pomoci tepla. Vonné látky, které povzbuzují chuť, delším působením tepla mizí. Proto bychom měli při vaření kávy dbát na správnou úpravu a věnovat tak více pozornosti zachování prchavých silic.
Je mnoho způsobů, jak kávu připravit. Přesto je nutné dodržovat některé zásady, zejména pro uchování dobrých vlastností kávy:
Všichni známe klasickou černou kávu - jemně umletou, zalitou právě se vařící vodou, slazenou či neslazenou, tzv. "turka". Pokud chceme kávu šetrnější ke svému zažívacímu ústrojí, pak si připravíme kávu překapávanou.
Oblíbená je ale i káva vídeňská. Je to vlastně káva černá, která je doplněna "čepicí" šlehané smetany. Zpravidla se podává ve sklenicích.
Jinak se připravuje káva, která je doplněna mlékem nebo smetanou. Vaříme vodu mírně oslazenou, při varu do ní vsypeme rozemletou kávu a necháme ji ustát. Pak kávu slijeme do konvice, ve které kávu podáváme. Je možné také kávu ve vyhřáté konvici horkou vodou zalít, nechat usadit a do šálků nalévat bez přecezení. V obou případech však kávu do poloviny až do dvou třetin doléváme mlékem nebo smetanou.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena