Bylo vědecky prokázáno, že pokud často pijeme kávu, vystavujeme se mnohem vyššímu riziku srdečních chorob. Je ale rozdíl, jak připravenou kávu pijeme. Pokud je překapávaná nebo jako espreso, uvolňují se látky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Tyto látky jsou odstraněny jen tehdy pijeme-li kávu instantní nebo přefiltrovanou.
Po vypití jednoho šálečku kávy se mnohonásobně zrychlí tep a krevní tlak také stoupne. Dříve se nesly světem fámy, že pro lidi s vysokým tlakem je káva nebezpečná, ale dnes už víme, že tomu tak není. Každý by si měl sáhnout do svědomí a rozumně uvážit, jak často by měl kávu pít. To je asi ta nejlepší rada.
Kofein sám o sobě nemá projímavé účinky a vědci tak pořád dumají, která z látek obsažených v kávě stimuluje vylučování stolice. Kofein je však přirozené diuretikum. Názor lékařů, že zvyšuje riziko rakoviny slinivky, byl vyvrácen. Dokonce se zjistilo, že snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
Ženy by však měly být s pitím kávy opatrnější. Údajně u nich totiž způsobuje osteoporózu. Je častou příčinou migrén a jak jistě všichni víme, způsobuje nespavost. Máme nejzákladnější dva druhy kávy, tak si o nich něco pojďme říci.
ARABICA
Káva arabica roste v teplém a vlhkém podnebí. Ty nejjemnější druhy se pěstují v Brazílii. Kávy, které patří do této skupinky jsou chuťově rozhodně nejlepší. Zrnka jsou hnědá a podlouhlá.
ROBUSTA
Tento druh kávy je pěstována právě tam, kde arabica neroste kvůli své choulostivosti. Robusta roste v Africe a na Madagaskaru. Zrníčka jsou kulatá a mají typickou tmavou barvu. Je v ní mnohem více kofeinu a její chuť je trpká a štiplavá.
Káva, kterou si běžně kupujeme je smíchaná robusta s arabicou. Pamatujte si tedy, že jedině čistá a 100% arabica je největší lahůdkou a je také nejdražší.