Zelené, podivně vypadající kousky, které se velmi často objevují jako náplň ve vypeckovaných olivách. Řada lidí kapary konzumuje, ale přitom neví, co vlastně vkládá do úst.
Malé keře kapar původně pocházejí ze střední a západní Asie, nyní se však pěstují v mnoha oblastech s odpovídajícím podnebím. Nejčastěji se setkáváme s druhem kapary bezbranné, ta je bez trnů. Oproti tomu, jak už název vypovídá, kapara trnitá ostny má a je druhým nejčastěji pěstovaným druhem.
Z rostliny kapara konzumujeme nerozvinutá poupata tmavě zelené barvy a celé nezralé plody (bobule). Jakost kapar závisí na místě původu, jejich velikosti a postupu při nakládání. Ty nejlepší kapary jsou z Itálie (sicilské kapary), Španělska, Francie, Řecka a Kalifornie. Třídí se podle velikosti - od nejmenších nonpareilles mající maximálně 7mm, po surfines, cappucines, capotes, fines, až po největší kapary, kterým se říká grossos (více než 13mm). Ovšem čím menší kapary jsou, tím jsou větší delikatesou. Za ty nejlepší se považují francouzské kapary nonpareilles.
S poupaty kapar se často setkáváme v naloženém stavu, bývají zalité ochuceným octem nebo olejem. Často se nasolují, tak si kapary zachovají vzhled i chuť. I nedozrálé bobule kapar malých velikostí se obvykle konzervují v octě a chutnají podobně jakou poupata, jen méně intenzivně. Solené kapary je potřeba před použitím propláchnout.
Kapary využijeme v mezinárodní i české kuchyni. Hodí se na pizzu, do salátu, do omáček, těstovin nebo jen k vylepšení obložených chlebíčků. Hodí se k tučnějšímu masu, ale dobře se kombinují i s rybami a mořskými plody. Kapary doplní pomazánky a studené chuťovky, také teplé zeleninové pokrmy. S kapary šikovně zvýrazníme veškeré rajčatové pokrmy.
Při tepelné úpravě kapary do pokrmu vhazujeme spíš ke konci vaření, protože po delší přípravě začínají kapary hořknout. Kapary stačí v pokrmu jen prohřát, jak radí ti nejlepší kuchaři.
Kapary dobře chutnají s bazalkou, česnekem, oreganem, petrželkou a estragonem. Za vyzkoušení stojí i kombinace s ančovičkami.
Nakupujeme samotné kapary v nálevech, často se však s kapary setkáme v podobě "náplně". Zelené i černé olivy bez pecky - místo toho naplněné kaparou, srolované ančovičky ve středu s kaparou, to je nejčastější podoby s jakými se můžeme setkat v každém supermarketu. Obojí se hodí k doplnění oček rohlíku, sýrových pomazánek a celých jednohubek.
Vyzkoušejte některé z receptů s kapary
Chuťovky s uzeným lososem
(doba přípravy 35 min )
Vajíčkový salát s kapary
(doba přípravy 15 min )
Těstovinový salát s uzeným lososem a kapary
(doba přípravy 35 min )
Pikantní vepřové plátky se smetanovou omáčkou
(doba přípravy 1 h 15 min )
Zapečené špagety s rajčatovou omáčkou
(doba přípravy 35 min )
Šťouchané brambory se zeleninou
(doba přípravy 35 min )
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena