Chcete na Vánoce zkusit i něco jiného než klasické pečené cukroví? Vyzkoušejte kandované pomeranče. Kombinace sladkých pomerančů a čokolády je bezkonkurenční. Uvidíte, že tohle cukroví zmizí jako první. S námi si ho můžete připravit krok za krokem.
Kandovaný pomeranč v čokoládě je jedním z nejluxusnějších a nejjednodušších druhů vánočního cukroví. Kromě toho, že vypadá nádherně a slavnostně, nabízí také jedinečný kontrast chutí a textur. Skvělá volba pro ty, kdo hledají něco netradičního přitom snadného.
Sladké kandované kousky pomerančů v sobě spojují jemnou hořkost pomerančové kůry a intenzivní chuť čokolády.
Na přípravu se pomeranč i s kůrou povaří v cukrovém sirupu. Tím získá lesklý vzhled a potřebnou sladkost i trvanlivost. Po vysušení se pomeranče máčejí do rozpuštěné čokolády, která ztuhne a vytvoří na povrchu křupavou vrstvu.
-> Netradiční vánoční cukroví: Recepty na luxusní kousky, kterými ohromíte
Budeme potřebovat si 600 g bio pomerančů, 1 l vody, 1 kg třtinového cukru a nesmí chybět čokoládová poleva. Pokud neseženete bio pomeranče, ovoce před použitím naložte do vody a pořádně vydrhněte. Můžete k tomu použít i houbičku a prostředek na nádobí.
Omyté pomeranče a nakrájíme na zhruba 1,5 cm silná kolečka, která můžeme ještě překrojit.
Do hrnce nasypeme cukr, zalijeme vodou a mícháme tak dlouho, než se cukr rozpustí.
Pomeranče vložíme do cukrové vody a vaříme zhruba 15 minut. Poté stáhneme ze sporáku a necháme přes noc louhovat.
Druhý den pomeranče vyndáme z cukrového sirupu, necháme okapat a umístíme do sušičky na ovoce. Nemáme-li sušičku, můžeme pomeranče sušit na pečicím papíře v blízkosti kamen.
Pomeranče sušíme zhruba 6 hodin. Chceme je mít stále měkké.
Čokoládu rozpustíme na vodní lázni. Namáčíme v ním usušené pomeranče a necháme na mřížce či pečicím papíře zaschnout.
Recepty na kandované ovoce, které by vám neměly ujít:
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena