Velikonoční jidáše jsou nejen výtečným svátečním pečivem, ale také nositeli křesťanské symboliky a oslavou jara.
- Tvar jidášů, oblíbeného kynutého pečiva, připomíná provaz nebo smyčku, které se staly osudnými Jidášovi.
- Jidáš Iškariotský, jeden z dvanácti apoštolů, zradil za třicet stříbrných svého druha Ježíše. To vedlo k jeho zatčení a následnému ukřižování. Po svém činu Jidáš litoval a v zoufalství se oběsil.
-> KVÍZ: Znáte chutě Velikonoc? Otestujte si své znalosti!
Pečení jidášů na Zelený čtvrtek má připomínat nejen tuto událost, ale také přinášet ochranu a zdraví těm, kteří je jedí.
- Podle tradice by měl ten, kdo sní jidáše za svítání na Zelený čtvrtek, být po celý rok chráněn před nemocemi a neštěstím.
Ačkoli základní tvar jidášů připomíná stočený provaz, existují různé variace. V některých oblastech se pečou ve tvaru spirál, esíček, uzlů či dokonce zvířátek, jako jsou ptáčci nebo ježci.
- V některých receptech na jidáše se přidávají do těsta rozinky, mleté ořechy či skořice.
- Po upečení se jidáše mažou medem, máslem nebo sypou moučkovým cukrem.
-> Jak zachránit kynuté těsto a co dělat, když nekyne?
Recept na velikonoční jidáše
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 100 g másla
- 60 g cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 vejce na potření
- med na potření po upečení
- Připravíme si kvásek smícháním droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka. Necháme vzejít na teplém místě.
- V míse smícháme zbytek mouky, cukru, soli a citronové kůry. Přidáme vzešlý kvásek, žloutky, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
- Z vykynutého těsta tvořte válečky, které stočíme do požadovaných tvarů (spirály, uzly apod.). Pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout.
- Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, přibližně 15–20 minut.
- Po upečení ještě teplé jidáše potřeme medem.
Upečte si s námi
Recepty na jidáše, které by vám neměly ujít:
Velikonoční jidáše se skořicí

Ořechové jidáše

Tradiční jidáše

Jidášky

Jidášky z medového těsta
