Maso z volně žijící vysoké zvěře patří k nejzdravějším zdrojům bílkovin. A navíc si na něm pochutnáte.
Zvěřina je zdrojem bílkovin a vitaminů B1, B2, B3, B5, B6, B12. Dále obsahuje železo a zinek. Obsahuje málo tuku a díky své bohaté chuti jí nemusíme doplňovat žádnými hustými kalorickými omáčkami.
Maso z nejrůznějších druhů volně žijící vysoké zvěře patří mezi nejzdravější zdroje bílkovin, protože tato zvěř není v průběhu života vystavena náporu antibiotik, růstových hormonů a jiných látek a praktik používaných při hospodářském chovu zvířat. Díky volnému výběhu a dostatku pohybu není maso takto žijící zvěře tolik tučné, jako maso chovných zvířat. Zvěřina má vysoký obsah železa, které je důležité pro zdravou krev.
Maso vysoké zvěře je bohaté na živiny, obsahuje všechny důležité aminokyseliny potřebné k vytvoření nových tkání, krve, hormonů a enzymů, které tělo potřebuje k tvorbě a regeneraci buněk a posílení imunitního systému, takže během diety budete v dobré formě.
Nadměrná konzumace živočišných bílkovin zdravá není, ale pokud máte možnost dát si zvěřinu jednou týdně, tak to vašemu tělu rozhodně prospěje. Maso kupujte pouze z ověřených zdrojů. Vyvarujte se sražené zvěři na silnici a také zvěři z rizikových oblastí – například s výskytem infekčních chorob. Více o problematice nemocí masa naleznete v článku s názvem Nebezpečná zvěřina.
Při pečení zvěřiny používejte vždy nádoby s poklicí. Maso totiž nemá téměř žádnou tukovou vrstvu a došlo by k rychlému vysušení. Díky tomu, že je zvěřina tak libová, není nutné ji upravovat dlouho. Maso podávejte ihned po tepelné úpravě. Obvykle se zvěřina krájí na tenké plátky a servíruje se na předehřátých talířích.
Zdroj: Slovart.cz - 100 nej tajemství diet
Foto: Photos.com
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena