Když sluneční paprsky nabývají na síle, příroda se probouzí a my můžeme při procházkách najít spoustu jarních bylinek. Právě v těchto dnech vyrazte na mladou kopřivu, česnáček, bršlici a poohlédněte se také po smrkových výhoncích a šeříku. Co našemu tělu právě tyto dary přírody mohou nabídnout? A jak je využít při vaření?
Kopřiva je jedna z prvních bylinek, na kterou můžeme v přírodě narazit, navíc ji lze zužitkovat úplně celou. Pro sběr listů jsou nejvhodnější mladé rostliny, které sbíráme až do května. Kopřivy jsou bohaté na chlorofyl, vitamín C, třísloviny, hořčík, železo, vápník, fosfor, ale také na kyselinu křemičitou a mravenčí. Dále v kopřivách nalezneme rutin a serotonin. Semínka kopřivy jsou doslova nutriční bombou, obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů.
Čaj nebo sirup z kopřiv pročišťuje krev, snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá s problémy močových cest. Je skvělou podpůrnou léčbou při onemocnění jater, žlučníku, sleziny a žaludku. V tomto období, kdy se chladné počasí ještě nevzdává, poslouží jako podpůrná léčba při virových a bakteriálních onemocněních.
Mladé kopřivové listy mají své právoplatné místo také při vaření. Čertsvé listy doplní jarní saláty, hodí se k přípravě špenátu, doplní nejen velikonoční nádivku. Kopřiva je součástí mnoha smoothie se silným pročišťujícím účinkem.
Nať česnáčku sbíráme v době květu. Žvýkání listů pomáhá při zánětech dutiny ústní. Čaj z natě má silné desinfekční účinky pro dýchací cesty a močové ústrojí. Ovšem pozor, díky česnekové vůni je to záležitost spíše pro silnější povahy.
Listy česnáčku lékařského jsou do salátů či jarní polévky přímo ideální. Uplatní se zejména ve studené kuchyni. Dají se také přidat do špenátu a dochutí v podstatě jakákoli zeleninová jídla.
Listy bršlice podporují trávení, mají močopudné účinky a jsou tak vhodnou prevencí proti močovým a ledvinovým kamenům. Pokud si bršlici dopřejeme pravidelně, třeba i nasušenou, zlepšíme tak vylučování solí z těla - poté ustupují otoky a revmatické bolesti. Rozpouští i kyselinu močovou, což je velmi důležité při onemocnění dnou.
Bršlice se hodí do jarních salátů, letních studených polévek (gazpacho, okurková), k přípravě detoxikačních nápojů a pesta. Mladé listy bršlice si můžeme dat jen tak na chléb s máslem obdobně jako pažitku nebo řeřichu.
Mladé aromatické smrkvové výhonky jsou plné éterických olejů, antioxidantů a výrazně posilují imunitní systém. Jsou botahé na vitamín C a minerální soli. Sirup z výhonků býval dříve běžně používaným domácím lékem na průdušky, zmírňoval kašel a revmatické bolesti. Smrkové výhonky napomáhají toku lymfy a odvádění toxických látek z těla.
Co se týče použití při vaření, hojně se využívá právě zmiňovaný sirup, med ze smrkových výhonků, ale připravit si z nich můžeme například smrkovou sůl, voňavý olej, přidat je do salátů, případně si je naložit.
Posiluje imunitu, obsahuje antibakteriální a antivirové phytoncidy. Velmi oblíbené je také použití čaje či odvaru z šeříkových květů jako ústní vody. Lze je použít rovněž zevně jako obklad na místa postižená růžovkou a ekzémy. Šeřík nás dokáže zbavit bolesti hlavy nebo zmírní migrénu, je vhodný také při žaludeční nevolnosti. Má zklidňující účinky na oteklé zduřelé mandle.
Z květů šeříku připravujeme zejména čaj, odvar, sirup a limonády. Skvěle poslouží také ke zdobení jarních salátů a svěžích moučníků.
Vyhrajte automatický mixér na smoothie a pusťte se do jarní detoxikace!
Až se příroda probudí, budeme mít k dispozici již řadu bylinek, které hrají hlavní roli při pročišťování organismu. Poohlédněte se po kopřivě, pampelišce i šťovíku a nezapomeňte si zahrát o automatický mixér na smoothie značky Sencor, model SBL 7570SS.
Jarní speciál: Dopřejte tělu detox a zatočte s jarní únavou
Detoxikace je základní prevencí většiny onemocnění lidského těla, posiluje lidskou mysl a zvyšuje odolnost organismu proti vnějším vlivům. Se slovem detoxikace se nejčastěji setkáváme v souvislosti s jarní únavou a jarním očistou organismu, vždyť přicházející jaro vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba měla naše tělo připravit již odpradávna na nové období. Ale jak začít? Které bylinky zařadit do svého jídelníčku? A víte, které suroviny naše tělo v postním období uvítá? Vše v dnešním speciálu zaměřeném na detoxikaci organismu, pitný režim a první dary přírody, které nalezneme při jarních procházkách.
Zdraví z přírody: Domácí sirup z šeříku
Sezona šeříku právě vrcholí. Využijte jeho květů a vyrobte si z nich výborný sirup. Ukážeme vám, jak na to. Na přípravu budeme kromě vody potřebovat jen 3 ingredience a trochu času.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena