Pokud máte rádi ostrá jídla, pak určitě znáte tento druh chilli papričky, ale jestli považujete Jalapeňos za super extra pálivou pochutinu pro otrlé, pak vás musíme vyvézt z omylu. Jalapeňos můžeme zařadit mezi mírně až středně pálivé, na stupnici pálivosti všech druhů papriček měřené v jednotkách SHU jsou dokonce takové druhy jako je Purpur, Maylon nebo Red Giant až čtvrté od konce!
Jalapeňos pocházejí z Mexika a jsou tak přirozenou součástí mexické, ale i španělské kuchyně. V Mexiku jsou jednou z nejčastěji pěstovaných odrůd a patří také mezi nejoblíbenější. Pro ty, kterým pálivá jídla nedělají dobře, bude ale přece jen lepší se chilli papričkám vyhýbat. Jídlu dodají velmi pikantní říz oblíbený mnoha gurmány, pozor však na přílišnou konzumaci, mohou podráždit žaludek či žlučník.
Jalapeňos dorůstají zhruba pěti až osmi centimetrů a ve své zralé podobě jsou jasně červené. Pokud narazíte na tyto chilli papričky v zelené barvě, nejsou ještě docela zralé. Na červených paprikách se také mohou sem tam objevit podélné vrásky, ty však nejsou na škodu. Při koupi však dbejte na to, aby plody byly pevné, lesklé, nepomačkané a bez známek zahnívání. Koupit je můžete i sušené. V kuchyni můžete Jalapeňos přidat do omáček, pikantních směsí ke grilování, směsí koření či na ochucení majonézy, nakrájené na menší kousky je můžete také naložit do sladkokyselého nálevu. Můžete jimi také zpestřit chuť olivového oleje. Jalapeňos můžete obalovat a smažit, nebo také plnit masovou, sýrovou či jinou směsí a následně grilovat. Vyzkoušet ale můžete také například salát s tofu a pečenými chilli papričkami nebo si připravit nakládané okurky či hermelín s chilli.
Labužníkům je určitě známa skutečnost, že chuť chilli papriček je na mnoha místech a mnoha způsoby oceňována, například v Americe každoročně pořádají soutěž s názvem International Flavor Awards, která posuzuje a oceňuje chilli produkty z celého světa. Velkému ohlasu se tu tak dostalo například i chilli omáčkám vyrobeným u nás. Jde skutečně mnohdy o velmi zajímavé kombinace chutí, například zelená chilli omáčka z Jalapeňos, limetky a čaje matcha, která se prý výborně hodí především k hovězím steakům.
Pro sušení chilli papriček dobře poslouží sušička na ovoce nebo i trouba. Nejvhodnější k sušení budou tenkostěnné odrůdy chilli papriček, ale i silnostěnné Jalapeňos můžeme docela dobře sušit. Plody musíme předem dobře umýt a odstopkovat, a pokud je budeme sušit v celku, je nutné je proříznout, aby měl kudy unikat vzduch. Nejlepší způsob je rozkrájet je na půlky, u Jalapeňos se doporučuje nakrájet na kroužky, jejich sušení v sušičce trvá trochu déle a mohly by se dřív spálit, čímž také zhořknou. Plody během sušení kontrolujeme a obracíme, neměly by se navzájem dotýkat. Při sušení venku, nebo třeba ve spíži u okna, bude nejlepší zavěšení nebo umístění na mřížku. Kolem papriček musí ze všech stran proudit vzduch. Pozor na vlhkost ale také na vystavení přímému slunečnímu světlu, papričkám tak mohou naskákat puchýře.
Papričky Jalapeños obsahují velké množství účinných a tělu prospěšných látek, například vitamíny C, A, či B-komplex, dále pak mangan a také flavonoidy. Pálivost chilli papriček způsobuje látka zvaná kapsaicin, která má také sama o sobě pozitivní vliv na naše zdraví. Jalapeños i jiné chilli papričky a jejich produkty dokáží svým působením vyvolat pocit tepla, dále působí antibakteriálně a zmínit můžeme i jejich účinky v prevenci proti rakovině. Jsou zmiňovány i v souvislosti s vysokým cholesterolem a bývají doporučovány diabetikům. Zmíněný kapsaicin a další obsažené látky zrychlují metabolismus a tím také podporují hubnutí.
(doba přípravy 60 min)
(doba přípravy 45 min)
Kuřecí křídla na grilu s chilli omáčkou
(doba přípravy 45 min)
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena