Zima na horách je skvělá s lyžemi na nohou, ale také s vydatným a chutným jídlem v žaludku. Každá horská oblast má své tradiční krajové speciality, přesto mezi nimi najdeme společné rysy. Co se servíruje v horských chatách v Česku, na Slovensku a u našich sousedů? A v čem se jednotlivé kuchyně liší?
Ať už jste v Krkonoších, Beskydech, Alpách nebo v Tatrách, všude vám naservírují hřejivá a vydatná horská jídla. Pokrmy horalů vycházejí z prosté kuchyně, lokálních surovin a potřeby získat sílu. Proto v nich dominují brambory, zelí, uzené maso a sýry.
Hory totiž volají po kaloriích! Nebraňme se proto haluškám s brynzou, smaženému sýru nebo císařskému trhanci, venku přijde nabytá energie vhod! A až si budete chtít zavzpomínat na hřejivou kuchyni, možná si je sami uvaříte.
Pojďme se podívat na nejslavnější horské klasiky.
-> Halušky: Jak připravit tradiční skromné jídlo s božskou chutí
Na českých horách se neobejdete bez zmiňovaného smaženého sýra, který se stal stálicí všech českých hospod, ty horské nevyjímaje. Čím tučnější sýr, tím lepší chuť a tím větší sytost.
Vedle něj vládnou polévky – především horká česnečka s krutony, kulajda nebo poctivá zelňačka s klobásou, která krásně prohřeje zkřehlé tělo.
Dalšími typickými pokrmy jsou segedínský guláš s vepřovým, zelím a smetanou a houskovým knedlíkem jako přílohou či krkonošské kyselo – polévka z chlebového kvásku s houbami, bramborami a vajíčkem.
-> Brambory na sladko: Udělejte placky s tvarohem, nákyp nebo plněné knedlíky
Na Slovensku se horská kuchyně točí hlavně kolem brynzových halušek – tradičního pokrmu z bramborového těsta a ovčího sýra. Mezi další skvosty patří kapustnica, což je hustá polévka ze zelí, klobásy a uzeného masa.
Dále se podávají zemiakové placky, smažené bramboráky s česnekem a smetanou, a tradiční lokše, tenké bramborové placky servírované na sladko i slano.
Alpy si žádají pořádné porce, a tak není divu, že ikonou rakouských hor je Wiener Schnitzel – telecí řízek smažený na přepuštěném másle.
Alpskými specialitami v lyžařských areálech jsou také Kasnocken, noky se sýrem a osmaženou cibulkou, a Tiroler Gröstl, opečené brambory s hovězím masem a sázeným vejcem.
Polské Tatry jsou domovem pierogů, tedy taštiček plněných tvarohem, bramborami nebo masem. Kromě nich si můžete dát i żurek, nakyslou polévku z kvásku s vejcem a klobásou. Oblíbené jsou i grilované oscypky – ovčí sýry s brusinkovou omáčkou.
Mezi další klasiky patří bigos, dušené zelí s masem a klobásou, a placki ziemniaczane, bramborové placky podobné našim bramborákům.
ZDROJ: CCNull.de
Bavorská horská jídla se točí kolem Weißwurst – bílých klobás podávaných s hořčicí a preclíkem.
Tradičním pokrmem je i Käsespätzle, což jsou špecle se sýrem a cibulkou. Mezi další pochoutky patří Schweinshaxe, pečené vepřové koleno s křupavou kůží, a Leberknödelsuppe, silný vývar s játrovými knedlíčky.
Recepty na horská jídla, které by vám neměly ujít:
Vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi
(doba přípravy 20 min)
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena