Svatební koláčky podle tradičního receptu
1) Příprava surovin.
Na dva plechy svatebních koláčků (malých vdolečků) si připravíme:
2) Nejprve si nachystáme kvásek z droždí, tedy do lehce ohřátého mléka (cca na 40 °C) rozdrobíme droždí, zamícháme s lžičkou cukru, zlehka posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.
3) Mezitím si odvážíme mouky do mísy, po okrajích osolíme, uprostřed uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek z droždí a lehce promícháme.
4) Všechny suroviny zamícháme a vymísíme hladké těsto. Pokud máme robota či domácí pekárnu, ulehčíme si práci.
5) Ve volné chvíli si připravíme posypku. Nachystáme si na ni hladkou mouku, studené máslo, moučkový a vanilkový cukr.
6) Připravíme si také náplň. V misce smícháme tvarohy z alobalu, které jsme nechali předem odkapat přes plátýnko či čistou utěrku, s moučkovým cukrem.
7) Po hodině máme těsto vykynuto, zdvojnásobilo svůj objem. Přemístíme jej na vál podsypaný moukou.
8) Těsto vyválíme a nařežeme na čtverce tak, abychom byli schopni zabalit kuličky z tvarohu. Můžeme si také vypomoci rádýlkem, případně jako zde - pomůckou na ravioly.
9) Do každé kuličky vytlačíme obrácenou vařečkou důlek a naplníme povidly.
Zbytek žloutků rozšleháme vidličkou a pomašlujeme vdolečky shora i ze stran.
10) Připravenou drobenku lehce vtlačíme k povidlům. Rozehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 10 minut dozlatova.
11) Svatební koláčky ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Svatební koláčky ala malé vdolečky podáváme podle chuti při různých příležitostech.
Kynuté svatební koláčky a finanční náročnost
Ingredience na dva plechy koláčků nás vyjdou na zhruba 150 Kč.
Vyzkoušejte i další recepty
Babiččiny nekynuté koláčky
(doba přípravy 2 hod )
Kynuté svatební koláčky
(doba přípravy 1 h 30 min )
Sváteční tvarohové koláče
(doba přípravy 1 h 15 min )
Dobré svatební koláčky
(doba přípravy 2 hod )
Rychlé kynuté koláčky
(doba přípravy 1 h 30 min )