Taky máte svá místa, kde se to právě v těchto dnech tak krásně modrá borůvkami? Když ale tu parádní nadílku přinesete domů, vyvstává otázka, co s nimi, aby nepodlehly zkáze dřív, než je zpracujete.
Borůvkové koláče, knedlíky, marmelády, džemy či sirupy – kdo by je nemiloval? Jak je ale uchovat do doby, než budete mít čas všechny tyhle dobroty připravit? Díky vysokému podílu antioxidantů a dalších látek patří borůvky mezi ty nejzdravější druhy ovoce, byla by tedy určitě škoda, nechat je díky nesprávnému skladování například zplesnivět.
Borůvky po nasbírání jen tak přesypete a umístíte do lednice s přesvědčením, že tam nějakou dobu bez úhony vydrží? Pak ale uběhne sotva pár dnů a vy na nich začnete pozorovat plíseň. Co s tím? Existuje docela snadný trik, jak něčemu takovému předejít. Nebudete potřebovat žádné drahé přípravky ani složitou proceduru. Postačí dvě věci, které v kuchyni určitě najdete – ocet a jedlou sodu. Že vás to nepřekvapuje? Jistě, tyhle dva zázraky je dobré mít po ruce opravdu pokaždé, protože jedno či druhé už kolikrát dokázalo v domácnosti zachránit situaci. Octem jste třeba už mnohokrát vyčistili varnou konvici od vodního kamene, odstranili zápach z lednice nebo se zbavili mravenců. Jedlá soda vám zase pomohla s vykynutím buchty, když vám došel prášek do pečiva, nebo s umytím připálené pánve. Ani tentokrát tihle dva osvědčení pomocníci nezklamou. Smíchejte ocet s vodou v poměru jedna ku deseti, v hrnci pak v litru vody rozmíchejte jednu a půl polévkové lžíce jedlé sody. Borůvky propláchněte přes síto, pak je přesypte do octové vody a nechte dvě minuty louhovat v octové lázni, sceďte a na stejnou dobu je pak ponořte do roztoku s jedlou sodou. Poté dobře propláchněte pod tekoucí vodou, jemně osušte v papírové utěrce a teprve poté uložte do lednice na plech nebo tác, kde budou dobře rozložené.
Zamrazení borůvek je nejjednodušší způsob, jak je uchovat pro další použití, nemáte-li zrovna čas vymýšlet a praktikovat něco důmyslnějšího. Borůvky pečlivě properte, nechte okapat a opatrně vsypejte do čistých sáčků. Takto by měly vydržet v mrazáku až půl roku, můžete je ale ještě prosypat cukrem a vydrží ještě o něco déle. Pokud jde o zavařování, opět potřebujete jen borůvky a cukr, navíc pak ještě zavařovací sklenice. Oprané borůvky vsypejte do sklenic a zasypejte cukrem – na malou sklenici cca čtyři lžíce cukru, na velkou pak cca sedm lžic. Sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme asi dvacet minut na osmdesát stupňů. Borůvky pustí hodně šťávy, proto není nutné připravovat cukrovou vodu. Takto můžeme uchovávat i další bobulovité ovoce ze zahrádky, například angrešt nebo rybíz.
(doba přípravy null min)
Rychlá a jednoduchá borůvková marmeláda, to je skvělý způsob, jak z borůvek získat to nejlepší. Připravené a očištěné borůvky podlijeme malým množstvím vody a přivedeme asi na pět minut k varu. Přidáme cukr, na 1 kg borůvek asi 700 g cukru, půl lžičky kyseliny citrónové a pektin. Ještě asi deset minut povaříme a promícháváme, poté plníme do připravených sklenic. Pro přípravu džemu můžeme smíchat borůvky ještě například s rybízem, ovoce vaříme v hrnci spolu s želírovacím cukrem cca pět minut, pak plníme do sklenic. Pro zdraví a delší požitek z borůvek si můžete připravit také borůvkový sirup. Borůvky krátce povařte s vodou a kyselinou citronovou, propasírujte přes plátýnko a šťávu přiveďte k varu. Pak přidejte dvě lžíce Gelfixu s cukrem, míchejte a provařte ještě asi 6 – 7 minut. Nechte trochu vychladnout a nalijte do čistých lahví, dobře uzavřete a uchovávejte v temnu a chladu.
Borůvky jsou známým a výtečným lékem proti stresu, starověká medicína znala borůvkový sirup jako první pomoc proti průjmům a úplavici. My dnes víme, že borůvky mimo jiné pomáhají k lepšímu prokrvení, jsou skvělé na afty, působí pozitivně proti rakovinnému bujení i srdečním chorobám, snižují cholesterol, zlepšují trávení a mnoho dalšího.
Nedělní ráno nemůže začít lépe: Vyzkoušejte recept na borůvkovo-banánové lívance
Také milujete sladké snídaně? A ještě lépe když jsou zdravé? Lívance s borůvkami podle našeho dnešního videoreceptu jsou doslova božské a stojí za to je ochutnat.
Veganské pečení s borůvkami: Borůvkový koláč s tofu krok za krokem
Z tofu se dají vytvořit i výborné sladké moučníky. Pojďte se o tom přesvědčit a upečte si s námi vynikající borůvkový koláč.
Tip na víkend: Nadýchaná borůvková bábovka s jogurtovou polevou
Vyzkoušejte nadýchanou borůvkovou bábovku s jogurtovou polevou. Dnes se ji naučíme krok za krokem.
Nestačí ani vychladnout! Vděčný hrníčkový recept na borůvkový koláč
Recept na hrníčkový borůvkový koláč s drobenkou, po kterém se hned po upečení jen zapráší. Je totiž vláčný, jemný, na surovinách nešizený a úžasně chutná!
Česká klasika: Kynuté borůvkové knedlíky na páře
Bez kynutých knedlíků na páře s borůvkami si léto neumíme představit! Pokud jste si tuto dobrotu doma ještě nezvládli připravit, naučíme vás to krok za krokem. Jsou měkoučké a nadýchané.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena