Víte, že pravé maďarské lečo se připravuje bez vajec? Základem je kvalitní zelenina, maďarská klobáska a mletá paprika. A výsledek? Mizí z pánve bleskovou rychlostí, jak je dobré. FOTORECEPT krok za krokem.
Na 4 porce maďarského leča budeme potřebovat 1 kg bílých paprik, 500 g zralých rajčat, 2 - 3 velké cibule (cca 500 g), 200 - 250 g maďarské klobásy, 2 - 3 lžíce oleje nebo sádla, 2 rovné lžíce maďarské mleté papriky, dále sůl a mletý barevný pepř podle chuti.
Papriku s cibulí opékáme cca 10 - 15 minut za občasného promíchání.
Lečo při přípravě mícháme jen zlehka, aby kousky zeleniny zůstaly celé, nikdy nešetříme na cibuli a mletou papriku přidáváme opravdu až na poslední chvíli, vařením ztrácí chuť.
Vejce do pravého leča sice nepatří, ale pokud máte rádi českou klasiku v přípravě tohoto pokrmu, stačí do hotového leča rozklepnout 2 - 3 celá vejce, promíchat, prohřát a servírovat. Doporučujeme však vyzkoušet bezvaječnou variantu, je o mnoho lepší.
Kilo bílých paprik nás vyjde přibližně na 30 Kč, rajčata s cibulí a kořením na 30 Kč, klobása je nejvyšší položkou - v uvedené váze vyjde asi na 70 Kč. Čtyři porce pravého maďarského leča nás tak bude stát zhruba 130 Kč.
Když milujete lečo: Zkuste skvělou variantu z cukety!
Máte rádi lečo? Co takhle vyzkoušet variantu z cukety, ve které nechybí kousky slaniny a klobásky? Cuketové lečo je chuťově výborné a na přípravu víc než snadné. FOTORECEPT krok za krokem.
Zpracujte suroviny na maximum: Zavařování ovoce, zeleniny i masa
Bohatou sklizeň ovoce i zeleniny, kterou nestíháme zkonzumovat, by bylo určitě škoda nevyužít jako zásobu na zimu. Zavařování není přitom nijak složitý proces, zvládne ho i začátečník. Je to známá a osvědčená metoda, jak si uchovat výpěstky ze zahrady na období, kdy je vitaminů i přirozeně chutných plodů velký nedostatek.
Odlehčete jídelníček: Zelenina jako hlavní surovina
Nemusíte být nutně vegetariánem, abyste do jídelníčku častěji vpustili zeleninu - pro silnější imunitu i dobrý pocit, že děláte něco pro své zdraví. Navíc při přípravě těchto hlavních chodů ušetříte, protože spotřebujete zbytky surovin z lednice i spíže, přitom nasytíte celou rodinu.
Život bez masa: Staňte se na pár dní vegetariánem
Vegetariáni se často potýkají s nepochopením a jednou z obvyklých otázek, která směrem k nim vychází z úst masožravců, je "A co jako jíš?" Pokrmy bez masa, to nejsou jen nudné saláty a zelenina bez chuti, ale i nápadité a do detailu propracované recepty ze zdravých a plnohodnotných surovin. Máme pro vás 12 tipů na hlavní jídlo ve vegetariánské verzi.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena