Plýtvání potravinami je diskutovaným problémem. Jedním ze způsobů, jak neplýtvat, je zužitkovat suroviny do puntíku. Při vaření a přípravě pokrmů vzniká odpad, který často končí v odpadkovém koši. V mnoha případech to tak ale vůbec nemusí být.
Existuje řada způsobů, jak zužitkovat i zdánlivě nezužitkovatelné. Slupky a odkrojky z ovoce a zeleniny, stejně jako natě, kůže, křídla nebo kosti se dají ještě docela dobře využít.
Kromě toho můžeme připravit spoustu nových pokrmů ze zbylých vařených brambor, luštěnin, rýže i masa. Jídla a suroviny můžeme recyklovat a tvořit z nich nové kreace v podobě zapečených pokrmů, nákypů, polévek, kaší, placek a pomazánek. Naučit se zužitkovat potraviny ve druhém i třetím kole a od nati po kořínek šetří vaši kapsu i planetu. A ještě si i pochutnáte!
-> Přezrálé banány snadno proměníte ve fantastickou zmrzlinu
Zeleninu před loupáním, škrábáním a krájením dobře omyjeme. Do uzavíratelné krabičky nebo sáčku pak shraňujeme slupky, stopky, stonky, listy, natě a odkrojky, třeba i vnitřky paprik se semínky, zkrátka cokoliv, co jinak obvykle vyhazujeme. Nahnilé a plesnivé kusy nikdy nepoužíváme! Podobně nevyhazujeme ani odřezky z masa, kosti, kůže, chrupavky, droby...
Zelený hrášek v receptech: Do polévky, rizota i k masu
Slupky z omyté petržele, mrkve, červené řepy nebo celeru mohou docela dobře posloužit jako polévkové koření.
Z odšťavňovače zbývá spousta suchého odpadu. Co s ním?
-> Jak upéct bábovku, aby byla vláčná?
Jak tedy doopravdy začít šetřit a plýtvání v kuchyni zredukovat na minimum?
Recepty, které by vám neměly uniknout:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena