Vůně houbové polévky málokoho nechá chladným! Houbovka, kulajda, bramboračka i dršťková polévka z růžovek, kotrčů či bedel mají sezonu zejména na podzim. Jak polévku z hub připravit, jak ji zahustit a jak dlouho houby vařit?
Nejčastěji se do polévek přidávají hřiby, lišky nebo klouzky. Polévku však připravíme i z bedel nebo růžovek.
Co připravit z bedel? Uvařte si polévku, usmažte řízky, udělejte tatarák!
Do většiny receptů můžeme použít jak čerstvé tak sušené houby, byť se jejich chuť, intenzita a hmota liší. Sušené houby používáme víc jako koření, čerstvé houby spíše jako surovinu.
Bramborové polévce sušené hřiby náramně sluší, přidat sušené houby můžete i do slovenské zelňačky, valašské kyselici nebo krkonošskému kyselu.
Sušené houby se obvykle vaří 10 až 20 minut, v závislosti na jejich velikosti a druhu. Namočené houby pak můžeme vařit buď samostatně nebo vařit rovnou v polévce. Za vyzkoušení stojí například polévka ze sušených hub. Skvěle tak můžeme užívat chuti hub i během zimy.
Čerstvé houby se v polévce vaří přibližně 10 až 15 minut, v závislosti na jejich druhu a velikosti. Houby, jako jsou hřiby, klouzky nebo bedly, nepotřebují vařit déle. Důležité je houby nepřevařit, aby neztratily pevnost a chuť.
Recepty na houbové polévky, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena