Žijeme v době, kdy valná většina z nás přemýšlí o tom, jak v mnoha oblastech každodenního života efektivně ušetřit. Spotřeba elektrické energie snad ještě nikdy nebyla tak žhavým tématem, v našich domácnostech však na ni mají vliv nejen více či méně úsporné spotřebiče, ale především naše návyky.
Ohříváte jen tolik vody, kolik potřebujete? Používáte troubu tak, aby zbytečně neplýtvala energií? Vaříte úsporně? Využíváte při vaření celou plochu varné plotýnky? Máte vhodné nádobí? Hlídáte provozní teplotu své lednice a mrazáku? To všechno vám jednoduše pomůže s úsporou za energie, aniž byste museli hledat složitější způsoby.
Přiznejme si, že málokdo z nás používá například rychlovarnou konvici skutečně úsporným způsobem. Její přílišné plnění a opakované ohřívání vody je velkým a známým nešvarem. Rychlovarná konvice sice obvykle pracuje jen krátkou dobu, ale má poměrně velkou spotřebu energie, navíc jde o nejčastěji používaný kuchyňský spotřebič. Schválně si někdy spočítejte, kolikrát za den ji vlastně zapnete, možná vám to pomůže uvědomit si význam důsledného ohřevu jen takového množství vody, jaké zrovna v tu chvíli potřebujete. Nižší provozní teplota lednice či mrazáku také neznamená nižší spotřebu. Mějte také na paměti, že je velký rozdíl v tom, jestli si budete připravovat jídlo v mikrovlnné troubě, na vařiči nebo v troubě. Malé spotřebiče jako je toustovač mohou v daném okamžiku nahradit pánev nebo rozpálenou troubu, zvlášť pokud jde o porci jídla pro jednoho nebo pro dva. Ušetříte za energie a o hladu přitom rozhodně nebudete.
Špinavá rychlovarná konvice? S naším návodem bude vypadat jako nová
Pokud jste se rozhodli brát efektivní úsporu energií ve vaší kuchyni skutečně vážně, měli byste vědět, že i samotné nádobí, ve kterém denně vaříte, udává výši vaší spotřeby. S vysoce kvalitním nádobím vyrobeným z dobře vodivých materiálů totiž při vaření spotřebujete méně než čtvrtinu tepla, které spotřebují vaše staré hrnce nebo pánve, například s vypouleným dnem. Nikdy nebyl lepší čas k pořízení nádobí, které nebude vyhazovat vaše peníze oknem, ale pomůže vám naopak ušetřit. Pokuste se proto přemoci nostalgii a zbavte se nádobí, které už vašemu sporáku nevyhovuje, nedosedá plně na plotýnky a nezabrání tak drahému úniku energie. Nemalou měrou můžete ušetřit také díky takovým kuchyňským pomocníkům, jako je například napařovací hrnec, tlakový hrnec, nebo třeba rýžovar.
Šetřit a neplýtvat energiemi? Nemusí to být zase tak složité. Zkuste se trochu zamyslet a uvědomit si, kde jsou vaše nejčastější chyby, které můžete rychle a snadno napravit:
1. Výše zmíněná rychlovarná konvice a úspora vody bude zřejmě bodem číslo jedna. Dodržování zásad jejího správného používání se určitě vyplatí. Konvici také pravidelně vyčistěte od vodního kamene, pokud je zanesená, ohřívá vodu mnohem déle a tím plýtvá energií.
2. Využívejte zbytkové teplo a varné plotýnky vypínejte ještě před koncem vaření. Setrvačností a přetrvávajícím teplem se jídlo samo dovaří a vy ušetříte.
3. Šetřete na správném místě a investujte do kvalitního nádobí. Varné desky potřebují rovná dna pánví, hrnců a kastrolů, které zabraňuje tepelným ztrátám až o 40 %.
4. Udržujte čistá dvířka trouby, aby do ní při pečení bylo dobře vidět a neunikalo teplo častým otvíráním, což zbytečně zvyšuje její spotřebu.
5. I v kuchyni přejděte na úsporné LED žárovky, které by už v této době měly být samozřejmostí.
6. Lednici pravidelně odmrazujte, aby nedošlo k vysokým vrstvám námrazy. I malá vrstva ledu může zvýšit její spotřebu až o 60 %.
7. Vařte vždy v hrncích přikrytých poklicí. Ta totiž ušetří až trojnásobek času i potřebné energie pro dosažení bodu varu.
8. Pokud jde o neméně důležitou úsporu vody v kuchyni, pomůže myčka na nádobí. Rozhodně se nevyplatí mýt nádobí pod tekoucí vodou, tomuto zlozvyku se proto snažte vyhýbat.
Vaříme levně aneb chutné pokrmy za pár korun
Každý den bezradně dumáte nad tím, jak uvařit rychle, levně a zároveň tak, aby se vašim strávníkům dělaly boule za ušima? Nemusí to být tak neřešitelný problém, pokud vaříte především ze sezónních surovin. Suroviny ze zahrádky ušetří vaši peněženku a v kombinaci s kouskem masa je můžete beze studu podávat od pondělí do neděle.
Když máme hluboko do kapsy: Levné večeře pro celou rodinu
Jídlo připravené doma nemusí být nutně drahé a jeho příprava vám nezabere celé odpoledne. Přinášíme vám 8 receptů, které nezatíží vaši peněženku a rodina si opravdu pochutná i na zcela obyčejných pokrmech.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena