
Aronie je trpká a plná tříslovin, kvůli kterým se zasyrova skoro nedá pozřít. Přitom je tak zdravá! V sirupu se ovšem promění v hebkou lehce svíravou sladkou tekutinu. Můžeme ji pak ředit vodou, vyrábět z ní koktejly či domácí limonády nebo ji použít do dezertů a čajů. Jak sirup z aronie nebo také černé jeřabiny uvařit, kolik cukru potřebuje a s čím tvoří jedinečnou kombinaci?
Výroba sirupu z aronie přichází na řadu, když chceme unikátní domácí sirup. Potřebovat nebudeme mnoho: plody aronie, cukr a citron, případně kyselinu citronovou.
Získáme koncentrovanou ovocnou složku na domácí limonády, zimní čaje, polevy na lívance i ochucení jogurtu. Navíc dokonale barví!
-> Recept na domácí bezinkový sirup: Připravte si snadný elixír z koziček
Potřebovat budeme: 1 kg plodů aronie, 1 kg cukru a šťávu ze 2 citronů.
Domácí limonáda: Do sklenice dáme 2–3 lžíce sirupu, doplníme perlivou vodou, šťávou z 1 pomeranče a pár kostkami ledu. Skvěle funguje s mátou nebo plátkem citronu.
Zimní čaj: Lžičku sirupu přidáme do horkého černého nebo šípkového čaje.
Snídaně a dezerty: Sirupem pokapeme lívance, palačinky, tvaroh, bílý jogurt nebo cheesecake.
Glazura na maso: Na pánvi zredukujeme 2–3 lžíce sirupu s kapkou balsamica a špetkou soli – uděláme rychlou glazuru na vepřovou panenku či kachní prsa.
Koktejly: Aroniový sirup můžeme směle kombinovat s vodkou, džusem i perlivým vínem.
Sirup za studena: Přemrzlé plody zasypeme cukrem (cca 1 : 1), necháme 24–48 hodin pustit šťávu. Pak scedíme, vymačkáme a krátce prohřejeme, abychom zničili mikroorganismy a nalijeme do lahví.
Použití odšťavňovače: Komfortní varianta bez nutnosti cezení přes plátýnko – čistá šťáva teče rovnou do nádoby. Přelijeme do hrnce, sladíme a necháme přejít varem.
Méně cukru: Když dáme méně cukru než 700 g na kilogram ovoce, měli bychom sirup uchovávat v chladničce.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena