Čerstvě sklizený křen má největší říz. Nikdy ho však nespotřebujeme všechen, proto často hledáme způsoby, jak ho uchovat co nejdéle v nejlepší kondici. Kupovaný křen bývá zatavený v igelitu, doma si můžete použít například utěrku nebo písek. Při správném skladování si křen udrží svou ostrou chuť a čerstvost po dlouhou dobu.
Křen milujeme kvůli jeho intenzivní štiplavé chuti, která dokáže dodat šmrnc jakémukoli jídlu. Intenzivní křenová štiplavost a aroma se však rychle vytrácí, zejména při dlouhodobém skladování nebo zahřívání.
Teplo a vystavení vzduchu totiž postupně jeho říznost snižují, proto je dobré křen uchovávat ideálně v chladu, vlhku nebo octu.
Čerstvý křen můžeme uchovat v chladničce zabalený do vlhké utěrky nebo plastového sáčku, aby se zabránilo vysychání. Tak vydrží i několik týdnů. Pravidelně bychom však měli kontrolovat, jestli křen neplesniví.
Oloupaný a nastrouhaný křen můžeme zamrazit v sáčcích nebo uzavíratelných nádobách. Zamražený si uchová chuť po dobu několika měsíců.
Nastrouhaný křen s octem nebo citronovou šťávou vydrží i několik týdnů v lednici. Naložením křenu do kyselého prostředí zabráníme oxidaci a vyprchání chuti.
Tradiční metoda, která funguje dobře při skladování křenu vcelku, je uložit kořeny do vlhkého písku. Křen je třeba celý ponořit a uchovávat v chladném a tmavém prostředí, například ve sklepě. Křen tak vydrží i několik měsíců.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena