Po přečtení titulku se leckdo ironicky pousměje. Ale v praxi existuje skutečně velký rozdíl mezi řízkem a řízkem. Řízky mohou být tvrdé, vysušené i gumové, anebo šťavnaté a křehké. Cílem je pochopitelně druhá varianta, proto vám prozradíme pár fíglů, jak ji zvládnout.
Pravou příčinou tuhého řízku je uspěchanost a nezkušenost. Kamenem úrazu bývá technika smažení, výběr vhodného tuku a jeho množství a také výběr základní suroviny - masa. Ne každý kousek se totiž na řízky hodí. Nejsnazší je připravit řízky z kuřecích prsou, které je potřeba pouze nesmažit příliš dlouho. Z vepřového masa se na řízky hodí:
Naklepáváme maso, které není příliš tučné a má tendenci tvrdnout během tepelné úpravy. Smyslem naklepání je rozrušit svalová vlákna a docílit tak měkkého masa. Problém může nastat, když plátek rozklepeme příliš - výsledkem už není šťavnatý kus, ale maso tenké jako papír. Z takové suroviny už nikdy dobrý řízek nevznikne.
Dalším způsobem, jak maso zkřehčit, je marinování v kyselém prostředí. K tomu poslouží marináda s citronovou šťávou, octem, kefírem nebo jogurtem.
Tuku by mělo být dost na to, aby se do něj řízek ponořil. Použít můžeme i fritézu. Nejlepšími tuky na smažení jsou takové, které jsou za běžné teploty tuhé, mají lepší tepelnou stabilitu a vydrží vyšší teploty než oleje.
Mezi vhodné tuky na smažení proto patří vepřové sádlo, přepuštěné máslo ghee, palmový tuk, který je hlavní složkou tzv. 100% rostlinných tuků na smažení, a kokosový tuk. Když je nakombinujeme s olejem, zlepšíme tím vlastnosti oleje v průběhu smažení.
Před samotným smažením bychom měli u tuku dosáhnout teploty 160-180 °C.
Recepty na řízky, které by vás neměly minout:
Vídeňský řízek Wiener Schnitzel
Smažený řízek, to je oblíbená česká klasika, bez níž si málokdo umí představit nedělní oběd. Dá se připravit na mnoho způsobů a my pro vás vybrali 6 receptů s výborným hodnocením.
Zahřešte si: Nejlepší recepty na dozlatova smažená jídla
Geniálně jednoduché recepty, na které my Češi nedáme dopustit! Pokud si smažené pokrmy nedopřáváme denně, nemusíme si je až tak odpírat. Smažený řízek, sýr, květák, ale i zelenina, která díky smažení a obalování v dobře vyladěném těstíčku získá na chuti. 10 skvělých a zároveň snadných receptů, které si najdou místo ve vaší kuchařce.
Foto: Shutterstock.com
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena