Skvěle se hodí k těstovinám, masu, hranolkům i zelenině a její příprava je překvapivě jednoduchá. Stačí správná kombinace sýrů, pár minut času a vykouzlíte lahodnou omáčku, která povýší každý pokrm na gurmánský zážitek.
Sýrová omáčka je jedním z těch pokladů, které dokážou pozvednout i to nejjednodušší jídlo. Používá se v mnoha světových kuchyních.
-> Hit českých hospod – nakládaný hermelín: Jak nachystat nejlepší chuťovku k pivu
Nejjednodušší sýrovou omáčku připravíme ze smetany nebo mléka, másla a sýra.
Při výběru sýra záleží na tom, jaké chuti chceme dosáhnout. Také platí, že čím tučnější sýr, tím lépe se bude ve smetaně rozpouštět. Na eidam "třicítku" do omáčky proto raději zapomeňme.
-> Halušky: Jak připravit tradiční skromné jídlo s božskou chutí
Tavený sýr pomáhá v omáčce spojit ostatní suroviny do hladkého krému, zabraňuje srážení a oddělování tuku. Přidává se, když chceme dosáhnout jemné, hladké konzistence bez hrudek - například při přípravě omáček k těstovinám nebo nachos.
Tavený sýr také zesiluje sýrovou chuť a dodává omáčce mírnou elasticitu. Při použití v kombinaci s jinými sýry, jako je čedar nebo parmazán, pomáhá udržet omáčku tekutou a snadno roztíratelnou.
Bez taveného sýra se však obejdeme. I "jenom" smetana, máslo a tučný tvrdý sýr zvládnou dokonalou sýrovou omáčku s přehledem.
-> Skvělé jídlo za pár korun? Zapečte brambory pokaždé jinak
Sýrovou omáčku můžeme servírovat mnoha způsoby.
Recepty na sýrové omáčky, které by vám neměly ujít:
Tagliatelle s kuřecím masem a sýrovo-žampionovou omáčkou
Cuketové noky se sýrovou omáčkou
Kuřecí řízek se sýrovou omáčkou a brusinkami
Těstoviny se sýrovou omáčkou a cherry rajčaty
Těstoviny se sýrovou omáčkou a pestem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena