Drobenka dokáže i obyčejný koláč proměnit ve hvězdu mezi moučníky. Tři prosté suroviny totiž dodají buchtám, koláčům i muffinům neodolatelnou sladkou křupavost. V čem spočívá kouzlo drobenky a jakou mouku na ni použít?
Drobenka, které se někde říká žmolenka, je křupavá máslová vrstva, která korunuje ovocné koláče, buchty a dezerty.
Jejím úkolem je chuťově doladit moučník a dodat mu texturu. Zároveň chrání korpus před vysušením i rozmočením během pečení, dává ovoci prostor zazářit.
Základem drobenky je polohrubá nebo hrubá mouka, cukr, máslo. Máslo je důležité, protože dodává drobence vůni a umožňuje tvořit hrudky. Cukr zajišťuje sladkost a hrubší mouka zase křupavost.
-> Vsaďte na hrníčky! Nejlepší hrnkové buchty a koláče
Základní poměr surovin v drobence je 2:1:1 - mouka:cukr:máslo. Ideální drobenka je vlhká a vláčná a při stisku mezi prsty drží tvar. Během nanášení drobenky na koláč tvoříme mačkáním drobné hrudky, které rozprostřeme po celém povrchu moučníku.
Drobenku můžeme obměňovat a doplňovat o další suroviny podle toho, jaké jsou naše možnosti nebo preference.
Část mouky v drobence můžeme nahradit ovesnými vločkami, drcenými ořechy, mletým mákem, strouhaným kokosem nebo třeba strouhankou.
Pokud pečeme pro vegany nebo z jiných důvodů nechceme použít máslo, poslouží kokosový tuk. Drobence sluší i oslazení medem nebo přidání skořice či vanilky.
Ovocný dezert oblíbený v Británii nese název crumble /čti krambl/ a jeho geniálita spočívá v jednoduchosti. K jeho přípravě totiž stačí jen ovoce a bohatá vrstva drobenky.
Upečený dezert vypadá tak, že horké ovoce bublá, drobenka na povrchu je zlatavá a voní celý dům. Dezert se nechá trochu zchladnout a ještě vlahý se servíruje lžicí do misky s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.
-> Rebarborovo-jablečný crumble krok za krokem
Recepty s drobenkou, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena