Ovoce zalité želatinou má své kouzlo. Moučníky, dezerty i narozeninové dorty by bez želatiny nevypadaly tak dokonale. Jak na to, aby se opravdu povedla?
Želatina pro zhotovení sladkých chuťovek, ovocných i krémových dezertů, dortů a nejrůznějších moučníků, je k dostání v prášku nebo plátcích. Vybrat si můžeme čirou (průsvitnou), která při použití s ovocem pomůže k jeho zafixování, čerstvé plody si navíc udrží krásnou barvu i své místo. K dostání je želatina barevná, nejčastěji se setkáme s červenou. Pokud chceme zaexperimentovat, můžeme čirou želatinu zkusit obarvit špetkou potravinářského barviva a vyrobit si svůj odstín, tak aby třeba doplnil barvu použitého ovoce. Želatinu přimícháváme i do krémů pro lepší zatuhnutí.
Želatina, lehce třepající se hmota, sice vypadá náročně, ale osvojíme-li si pár fíglů, přijde nám každá další její příprava jako hračka.
Želatinu připravujeme vždy podle návodu uvedeném na obalu, může se mírně lišit podle výrobce. V zásadě ale platí, že želatinu necháme nejdříve nabobtnat (asi 30 minut) ve studené vodě nebo ovocné šťávě, kterou slijeme z kompotu. Plátkovaná želatina se doporučuje mírně vymačkat z přebytečné vody. Poté želatinu zahřejeme a necháme zpátky mírně zatuhnout, což činí při přípravě největší problém.
Na dezert budeme potřebovat: 2 balíčky červené dortové želatiny, 1 litr rybízové šťávy, 3 - 4 lžíce krupicového cukru, lžíci čerstvé citronové šťávy, čerstvé kuličky rybízu.
Želatinu rozmícháme ve studené rybízové šťávě a necháme nabobtnat. Nádobu dáme do horké vodní lázně a podle návodu na obalu necháme želatinu rozpustit. Během času, kdy želatina chladne, si opracujeme rybíz nebo jiné drobné ovoce. Ovoce vmícháme do želatiny a vlijeme do formy vypláchnuté studenou vodou. Rybízovou želatinu necháme zatuhnout, na talířku pak zdobíme třeba šlehačkou nebo jen kousky ovoce a lístkem máty.
Foto: Pixmac.cz
Želatinové řezy
(doba přípravy 30 min )
Jahodové řezy s želatinou
(doba přípravy 45 min )
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena