Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem
Základem dobrého bramborového guláše neboli buřtguláše jsou brambory a kvalitní uzenina. V nouzi můžeme sáhnout i po špekáčku, ale my nedáme dopustit na poctivé klobásy.
Klasický paprikový guláš, pravý maďarský guláš, pivní guláš, hamburský, ale také telecí s bylinkami, vepřový s mrkví, krůtí s kari, maďarský perkelt, segedínský guláš, houbový guláš a buřtguláš - to je jen hrstka druhů, které si můžeme uvařit.
Kromě guláše na své oblíbenosti neztrácí ani polévky gulášovky, které můžeme klidně servírovat jako hlavní chod, jsou dostatečně husté a vydatné. Pokud ke gulášové polévce ještě přikusujeme chléb, zaručeně nás zasytí. Výborná je gulášovka s kořenovou zeleninou, houbami a rozmarýnem.
Správný výběr masa je pro dobrý guláš zásadní. Ideální je nákup u řezníka, který nám poradí a s jistotou dostaneme čerstvý kus masa, nejlépe z býka. Na guláš se skvěle hodí hovězí kližka (po uvaření je měkká a šťavnatá), nebo naopak pěkně prorostlá hovězí plec. Ideální konzistence, tedy na vlákna se rozpadajícího masa, dosáhneme tak, že guláš budeme táhnout minimálně 2 - 3 hodiny na mírném ohni. Guláš můžeme uvařit také ze zvěřiny, vepřového ramínka, telecí kýty či krůtího masa.
Výslednou chuť a barvu guláše ovlivňuje cibulový základ, proto bychom jeho přípravě měli věnovat značnou pozornost. Při vaření guláše platí poměr "kolik masa, tolik cibule". Větší množství cibule oloupeme, nakrájíme na kostičky a na oleji či sádle cibuli osmažíme. Plamen stáhneme na minimum a restujeme, dokud cibule nezíská tmavou barvu. Výsledek by měl připomínat karamel. U většího množství bude cibule potřebovat smažit na mírném ohni až 20 minut. Cibuli musíme neustále hlídat, aby se nepřipálila a nezhořkla.
Cibule jako hlavní ingredience
Pravý guláš se nezahušťuje, té správné hustoty dosáhneme rozvařením cibule a odpařením vývaru (vody). Přesto k zahušťování někteří používají hladkou mouku, případně bramborový škrob. Vhodné jsou i nastrouhané brambory s rozdrobenou chlebovou střídkou, kdy tyto přídavné suroviny v guláši povaříme do rozvaření.
Na paprice rozhodně nešetříme! Raději si připlatíme a koupíme ji ve specializovaných prodejnách s kořením či zdravou výživou, rozdíl oproti supermarketovým sáčkům je opravdu znát. Mletá paprika dává gulášům pěknou červenou barvu a typickou vůni i chuť. Do hrnce s gulášem ji přidáváme ve chvíli, kdy již máme opečené maso. Guláši dáme pořádný říz přidáním čerstvé či sušené chilli papričky, mletých chilli vloček a maďarských paprikových past.
K dalšímu dochucování gulášů používáme sůl, pepř, kmín, utřený česnek, majoránku a křen.
A ideální gulášová příloha? Přece knedlíky! Ke guláši nejčastěji podáváme klasické houskové knedlíky, ale hodí se i noky a obzvlášť chutné jsou malé bramboráčky.
Ty nejlepší recepty na guláše najdete zde
(doba přípravy 45 min)
Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem
Základem dobrého bramborového guláše neboli buřtguláše jsou brambory a kvalitní uzenina. V nouzi můžeme sáhnout i po špekáčku, ale my nedáme dopustit na poctivé klobásy.
(doba přípravy 120 min)
Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem
Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu.
Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši
Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena