Sloupnuté a opražené pistácie, máčené mandle nebo vykrájené tvary z proslazeného ovoce udělají z vašeho cukroví originální kousky.
Domov provoněný cukrovím nesmí na Vánoce chybět - od perníčků, lineckého, čokoládových tlapek, protlačovaného kokosového cukroví či plněných košíčků, každý má ty své oblíbené druhy, které s roční pravidelností a oblibou peče. Sem tam se v každé kuchyni vyzkouší i něco nového. Ale málokdo si pohraje se zdobením. Jistě, vlastnoručně připravené zdobení je sice pracnější, ale o to více se budou vaše sladké kousky na vánočním stole vyjímat. Zakoupené tvrdé sypání a oříšek doprostřed ořechového kolečka zkuste nahradit něčím méně obvyklým.
Připravené polevy, čokoládové nebo jogurtové kuličky, cukrová srdíčka, kytičky, marcipánové ozdoby, tyčinkové barevné sypání, v neposlední řadě obarvená kokosová moučka a další miniaturní zdobení zahrnuje v obchodech celé regály. Když si nelámeme hlavu s originalitou a potřebujeme ozdobit cukroví rychle, je nejsnazším způsobem sáhnout po předem nachystaných kelímcích. Jedinou nevýhodou je, že se nám nákup prodraží a mnohdy nevyužijeme ani polovinu z balení, pokud nechceme, aby všechna cukrovátka vypadala totožně.
Před každým zdobením, aby nám na cukroví drželo, si samozřejmě připravíme polevu zastudena (citronovou, pomerančovou, rumovou, bílkovou, kakaovou nebo třeba kávovou) nebo zatepla nad parou (čokoládová tuková poleva, vařená cukrová poleva, poleva z karobu). Polevu nanášíme na celou plochu cukroví, zdobíme štětečkem nebo v ní cukroví namáčíme.
(doba přípravy 10 min)
Klasikou jsou vlašská ořechová jádra, své místo nacházejí i arašídy, pekanové a para ořechy. Ořechy odslupkujeme, osušíme, vychladlé arašídy a lísková jádra vsypeme na plech, promneme o sebe, přendáme na sítko a prohazováním odstraním zbytky slupek. Pokud nám jde odstraňování špatně, máme špatné a nekvalitní suroviny. Jádroviny pražíme rozprostřené na plechu v troubě, budou mít rovnoměrné zabarvení.
Cukroví můžeme ozdobit i oloupanými pistáciemi, s tímto druhem oříšků pracujeme stejně jako s mandlemi - spaříme je horkou vodou nebo je do vody asi na hodinu namočíme. Pak je lehce zbavíme slupek.
Pro dokonalý vzhled můžeme oříšky vyleštit. Na ruku kápneme trochu oleje a očištěné oříšky v prstech promneme.
Mandle vypadají na cukroví moc pěkně celé, půlené, nakrájené na hoblinky i tyčinky. Ale můžeme si s jejich vzhledem ještě víc pohrát. Mandle můžeme v každé podobě lehce opražit, namáčet kousek po kousku do poloviny v čokoládě, pak je jen necháme okapat a odložíme na pečící papír nebo alobal k zatuhnutí.
Proslazené ovoce (sušené, kandované) nasekáme na prkénku na drť a používáme ji ke zdobení podle libost. Použít lze pomerančovou kůru, hrušky, třešně, brusinky, datle, fíky apod.). Z proslazené pomerančové kůry nebo dýně nakrájíme pásky a z těch pomocí malých vykrajovátek či ostrého nože vykrajujeme mini čtverečky, srdíčky, kolečka, záleží jen na zručnosti a naší fantazii.
Vánoční přípravy krok za krokem
Nastává nádherný čas Vánoc a tradičních pochutin. Vánoce ale nejsou jen o štědrovečerní večeři. Co všechno můžete nachystat pro rodinu a hosty na slavnostně prostřený stůl?
Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?
A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
Vánoční ježci
(doba přípravy )
Domácí perníkové ozdoby na stromeček
(doba přípravy 1 h 30 min )
Cukroví z vína
(doba přípravy 1 hod )
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena