Červená řepa je trochu opomíjená, ovšem neuvěřitelně všestranná surovina v kuchyni. Můžete ji vařit, péct, mixovat nebo jíst syrovou, přidávat ji do do salátů, polévek i moučníků Jak využít řepu na maximum a jak ji zpracovat?
Červená řepa je neuvěřitelně univerzální. Jíst i použít do jídel ji můžeme syrovou, vařenou, pečenou i nakládanou.
Červená řepa je skvělý základ krémové polévky. Krémovou polévku z červené řepy můžeme dochutit smetanou a citrónem.
Tradiční polévkou východoevropské kuchyně je boršč, ve kterém se kombinuje řepa, zelí, mrkev a maso. Výtečná je také například polévka z červené řepy s fazolemi.
Syrová nebo vařená řepa je dokonalá do salátů. Zkuste salát z pečené řepy se sýrem a ořechy, který je harmonickým propojením sladké a slané chuti. Další inspirací může být salát z červené řepy s křenem, který okouzlí nasládlou chutí, co má říz.
-> Červená řepa: Levná surovina chutná na desítky způsobů
Červená řepa může být součástí hlavního chodu. Například rizoto s červenou řepou a parmazánem kombinuje krémovost rýže s jemně zemitou chutí řepy. Skvělá jsou také kuřecí stehna s červenou řepou.
Pro vegetariány je vhodný bramborový salát s červenou řepou, zapečné brambory s červenou řepou nebo celerová pomazánka s červenou řepou.
Pečená řepa je oblíbenou přílohou k masům. Zkuste pečenou řepu s rozmarýnem, která se hodí k hříbkové omáčce nebo pečenému kuřeti. Její příprava je velmi jednoduchá: Stačí ji oloupat, nakrájet, obalit v oleji, osolit a posypat tymiánem a přemístit na plechu do trouby, kde se peče do měkka.
Další inspirací je bramborové pyré s červenou řepou, které díky řepě získá zajímavou barvu i chuť.
Ano, červená řepa patří i do dezertů! Pyré z vařené řepy lze použít do těst. Upéct tak můžeme například brownies z červené řepy, které jsou zdravější alternativou klasických čokoládových. Kombinace řepy a čokolády vytváří unikátní chuťový zážitek. Vyzkoušet můžeme také skvělou bábovku z červené řepy.
-> Netradiční pečení? Zkuste moučníky z řepy, mrkve, cukety nebo dýně
Červená řepa je bohatá na vitamíny A, C, K a žlezo. Podporuje krvetvorbu, posiluje imunitu a zlepšuje trávení. Je vhodná pro vegany, vegetariány i milovníky masa. Její příprava je jednoduchá a dává prostor kreativitě. Ať už ji využijete jako základ polévky, salátu nebo jako součást hlavního jídla, červená řepa vás nezklame.
Recepty z červené řepy, které by vám neměly ujít:
Salát z červené řepy s nivou a ořechy
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena