Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kyselého zelí nedokážeme představit. Stačí zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu, je tu náš článek s podrobným návodem. Připravte si s námi domácí kysané zelí!
Kysané zelí můžeme využívat celoročně zimní období pro přípravu salátů, zelných polévek nebo jako přílohu ke knedlíkům a masu. Kysané zelí je oblíbené pro svou chuť, kulinářské využití do celé řady českých pokrmů i vitamíny.
-> Podpořte imunitu: 6 skvělých receptů s kysaným zelím
Nakládání si můžem zjednodušit tím, že zelí koupíme už nakrouhané. Nemusí jít nutně jen o bílé zelí, kvasit můžeme i zelí červené. Kvasit zelí lze i rovnou ve sklenicích.
10 kg hlávkového zelí
15-20 dkg soli
20 g kmínu
1 kus křenu
1 snítka kopru
15 dkg cibule
4-6 stroužků česneku
Také se bude hodit kameninová nádoba s krycí miskou a obsahem 10 litrů, kruhadlo velký ostrý nůž na půlení hlávek zelí a čistá vanička.
->Jak zajistit, aby se zelí během kvašení nezkazilo?
Během kvašení se může na okrajích objevit bílá pěna - povrchová plíseň. Je nutné ji okamžitě sebrat, stěnu sudu otřít a dbát na to, aby zelí nebylo "nasucho" a bylo vždy ponořené. Pokud je šťávy nedostatek, je nejlepší svařit vodu se solí a po vychladnutí ji do soudku přilít. Poměr je asi 20 g soli na 1 litr vody.
Doba kvašení zelí je závislá na teplotě ve sklepě. Po 3-4 týdnech už obvykle můžeme zelí ochutnávat.
-> Český křen dodá říz pomazánkám, omáčkám i polévkám
Recepty s kysaným zelím, které by vám neměly uniknout:
Kuřecí roláda plněná kyselým zelím
Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity
Kysané zelí známe všichni jako tradiční pochoutku, bez níž se mnohé typické pokrmy české kuchyně prostě neobejdou. A je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?
Zelí je jednou z nejběžnějších zelenin ze skupiny košťálovin. Je důležitou součástí klasických českých pokrmů, které bychom si bez zelí jen těžko mohli představit.
Foto: Shutterstock.com
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena