Máte přebytek některého druhu ovoce? Zkuste si vyrobit lahodné domácí víno. Jakmile si vyzkoušíte základní recept, brzy zjistíte, že osvěžující domácí víno můžete připravit v podstatě z jakéhokoliv čerstvého či sušeného ovoce a také v různých kombinacích.
Před samotným zpracováním ovoce si nejprve obstarejte dva demižony, jeden větší a druhý menší, dále kvasnou zátku, gumové hadičky a padnoucí korkové zátky pro závěrečné uchování. Nachystejte si také tekuté vinné kvasinky a živou sůl. Obojí se dá často sehnat i v drogeriích, případně ve specializovaných prodejnách či internetových obchodech.
Nejdůležitější je všechny nádoby a nástroje udržovat v naprosté čistotě, nejlépe vše důkladně umýt a na závěr ještě přelít horkou vodou. Také ovoce by mělo být čisté, zralé, avšak bez známek hniloby a plísní. Takto připravené ovoce můžeme buď jen celé nadrtit nebo odšťavnit. Mnohem lepší víno získáte právě ze šťávy ovoce, bez drti, která by mohla zanést do vína nežádoucí pachutě. I tak získaný mošt z ovoce přelijte do kvasné nádoby, nejlépe přes cedník s plátýnkem. Z většiny druhů ovoce obvykle získáme poměrně kyselou šťávu, která by měla při procesu výroby vína tendenci octovatět a velmi špatně by se startoval kvasný proces. Na regulaci tohoto jevu se přidává svařený nálev z vody a cukru, odstátý na pokojovou teplotu. Například na 8 litrů jablečného moštu se svařuje litr vody a 750 g cukru. Poté je naléván k moštu, přidají se i vinné kvasinky s živou solí dle návodu na obalu. Vše důkladně rozmícháme a nalijeme do velkého demižonu, přibližně do dvou třetin. Shora zasadíme do hrdla kvasnou zátku. Demižon by měl být na místě, kde se udržuje teplota cca 18-20 °C a nesvítí přímé slunce. Ze začátku budete pozorovat velmi bujné kvašení, avšak bude pomalu slábnout a po zhruba 7 týdnech by mělo ustat úplně. To je známka ukončení kvasného procesu.
Pokud již ustal proces kvašení, je na čase přemístit víno do menšího demižonu. Odstraníme zátky a pomocí připravené gumové hadičky přemístíme víno z většího demižonu až po okraj malé kvasné nádoby. Dbáme především na to, aby ve větší nádobě nebyla hadička až na dně, aby se nenatáhly i usazeniny. Dáváme také pozor, abychom usazené kaly nezvířili, ve víně by byly cítit jako kvasnice. V tuto chvíli můžeme víno již ochutnat, bude lehce perlivé. Malý demižon uzavřeme kvasnou zátkou a necháme v chladu ještě alespoň měsíc. Víno se dočistí a dozní proces kvašení. Poté již můžeme stočit do lahví a konzumovat, zbylé láhve uchováváme v chladu a bez slunečního svitu.
Domácí ovocné víno je bohaté na vitamíny především ze skupiny B, dále také C, P, D a E. Vína vynikají svými antiseptickými a baktericidními účinky, dobře působí na naši psychiku, avšak nezapomínejme, že záleží také na množství, v jakých objemech si víno dopřáváme.
Malinový zmrzlinový shake
(doba přípravy 10 min )
Jahodová zmrzlina
(doba přípravy 10 min )
Malinový sirup
(doba přípravy 45 min )
Co jíst v červnu? Vsaďte na sezónní ovoce a zeleninu
Co se týče potravin, je červen už krásně barevný - můžeme si dopřát chřest, jahody, třešně, ředkvičky, hlávkový salát, špenát a mnoho dalších surovin, které už pomalu začínají okupovat naše zahrádky a farmářské trhy. Pojďme si tento čas užít a dopřát si po dlouhé zimě a nevlídném počasí pořádnou dávku sezónního ovoce a zeleniny v syrovém stavu, ale i v osvědčených pokrmech.
Bohatý červen: Dozrávající jahody a třešně v oblíbených receptech
První letní měsíc, červen, je specifický dozráváním prvního ovoce. Konečně se tak dostaneme ke sladkým plodům jahod a třešní, vydáváme se na oblíbené samosběry a začínáme ovocné plody zavařovat a připravovat domácí marmelády. Období ovocných koláčů a plněných knedlíků právě začalo, oprášíme vám ty nejlepší recepty, které se vyplatí uložit do kuchařky mezi oblíbené.
Foto: Pixabay.com
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena