Dlouholetý šéfkuchař Café Colore Luboš Leopold radí, jak udělat co nejchutnější šťouchané brambory. Stačí máslo, šalotka a brambory, které vám zbyly například z přípravy salátu. Šťouchané brambory jsou parádní přílohou k masu nebo zelenině, ale lahodné jsou i jen tak!
Šťouchané brambory patří k nejoblíbenějším přílohám české kuchyně, protože jsou jednoduché a hodí se s skoro všemu – od domácí sekané přes, přes guláš až po dušenou mrkev.
Šťouchané brambory jsou krémovější než vařené brambory, ale obsahují kusy brambor - na rozdíl od klasické bramborové kaše.
-> Nedocenitelné brambory: Co všechno z nich můžeme uvařit?
Základem jsou horké vařené brambory – nejlépe typ B nebo C. Po scezení je jednoduše rozšťoucháme šťouchadlem nebo vidličkou. A pak začíná prostor pro kreativitu.
-> Skvělé jídlo za pár korun? Zapečte brambory pokaždé jinak
Pokud chceme šťouchané brambory posunout trochu dál, můžeme zkusit varianty se zeleninou – například přidat spařený špenát, hrášek, pečenou dýni, vařený celer, restovanou cuketu nebo karamelizovanou cibuli. Oblíbenou variantou jsou šťouchané brambory s pečeným česnekem.
Pro výraznější chuť můžeme přidat sýr – třeba nastrouhaný eidam, nivu, gruyére nebo uzený sýr.
Šťouchané brambory ale nemusí být jen přílohou. S trochou fantazie z nich připravíme samostatné jídlo – například zapečené šťouchané brambory se salámem nebo v podobě placek a opečené na pánvi.
Recepty na šťouchané brambory, které by vám neměly ujít:
Šťouchané brambory se slaninou a cibulkou
Šťouchané brambory s pečeným česnekem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena