Moučníky z piškotového těsta se ne vždy podaří. Dnes si dáme pár tipů pro samotnou přípravu i pečení, aby byl výsledek dotažen k dokonalosti.
Při pečení piškotového těsta je důležité použít vhodnou formu. Každý recept by měl obsahovat údaj o velikosti formy pro uvedené množství surovin. Když nám piškotové těsto přetéká z formy, zvolili jsme s největší pravděpodobností malou formu. Formu nikdy neplníme více než do dvou třetin. Dalším důvodem přetékání těsta může být přidání příliš velkého množství prášku do pečiva a nízká teplota při pečení. Proto suroviny na piškotové těsto vždy odměřujeme přesně, pomocí odměrek. Nemáme-li teflonovou formu, nezapomene ji vymazat a vysypat.
Pokud moučník nenabude vůbec, znamená to, že jsme směs po přidání mouky a prášku do pečiva dostatečně nenašlehali, nebo naopak přešlehali. Při pečení si hlídáme, abychom dvířka trouby neotevřeli moc brzy po vložení moučníku, nesmíme otevírat ani příliš často. Dvířka rovněž nezavíráme prudce, piškotové těsta by mohlo "spadnout". Další možnou příčinou může být brzké vyndání moučníku z trouby, kdy ještě nebyl dopečený. Proto vždy před vyjmutím z trouby zapíchneme do těsta špejli. Pokud je špejle po vytažení čistá, máme hotovo.
Moučník, který nabude nepravidelně, má jasné zdůvodnění. Zřejmě jsme dostatečně dobře nepromíchali prášek do pečiva s moukou. Pokud se nám moučník po upečení propadne, šlehali jsme vejce a cukr příliš dlouho. K tomu může snadno dojít, používáme-li elektrický šlehač.
Je-li piškotový moučník příliš těžký a hutný, bývá to často špatným promícháním a vyšleháním surovin. Těsto šleháme vždy tak dlouho, dokud není směs lehká a kyprá, nikdy déle.
Zde je důvod jasný - špatně vymazaná a vysypaná forma. K vymazání formy používme tuk zahřátý na pokojovou teplotu. Rozpuštěný tuk je méně účinný. Používáme-li formu se vzorkem, použijeme k vymazání mašlovačku, aby se tuk dosta do všech zákoutí.
Piškotové univerzální těsto
(doba přípravy 30 min )
Piškotové tvarohové řezy
(doba přípravy 1 hod )
Piškotové těsto na roládu
(doba přípravy 25 min )
Piškotové kostky s tvarohem
(doba přípravy 1 h 30 min )
KVÍZ: Jaká jste hospodyňka? Otestujte se, zda patříte do kuchyně
Co si zkusit teoretické znalosti z oblasti gastronomie?
Foto: Sxc.hu
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena