Pojďte se s námi krok za krokem naučit oblíbenou českou klasiku - domácí sekanou. Chutná za tepla i za studena, s bramborem, chlebem nebo jen tak.
Sekaná je skvělý pokrm, který potěší když se objeví na jídelním lístku. Je ale oblíbený i pro jednoduchost své přípravy. Zvládne ho navíc každý i ten, kdo teprve začíná s vařením.
Sekaná je cenově dostupná a můžete ji snadno připravit i s omezeným rozpočtem. Základem je obvykle mleté maso, vejce a strouhanka či v mléce namočené bílé pečivo. Existuje nespočet variant s různými kořenícími směsmi nebo přísadami jako je cibule, česnek, kapusta, zelenina či bylinky.
Domácí sekaná chutná výborně nejen teplá s bramborovou kaší, ale i studená s chlebem. Je to ideální jídlo k rodinnému obědu, jako pohoštění studených obložených talířů nebo jako svačina na cesty.
Připravíme si následující suroviny, které vyjdou na 6 porcí. Budeme potřebovat 1 kg kvalitního mletého masa, 2 vejce, 2 rohlíky, 1 větší cibuli, 3 - 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránku a kmín. Podle potřeby mléko, olej a strouhanku. Do hrnečku si připravíme také studenou vodu na pomazání a podlévání.
Rohlíky, housku či jiné pečivo nakrájíme na kostičky. Rohlíkové kostičky vsypeme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
K masu přidáme celá vejce, cibuli osmahnutou na troše oleje, prolisovaný česnek a veškeré koření. Kořením nešetříme, masa je opravdu hodně a lepší je okořenit jej více. Směs dobře promícháme.
K masové směsi přisypeme strouhanku tak, aby směs dostatečně zahustila a my ji mohli na pekáčku tvarovat.
Nakonec směs hněteme za pomoci rukou (alespoň 5 minut), aby byla kompaktní.
Pekáček vymažeme olejem a ze směsi utvoříme šišku, kterou pomažeme studenou vodou.
Sekanou před pečením posypeme celým kmínem.
Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme asi 45 minut za občasného podlévání a přelévání výpekem. Povrch sekané nám krásně zezlatoví.
Upečenou sekanou nakrájíme na hrubé plátky a podáváme jako hlavní chod s bramborovou kaší. Za studena ji můžeme podávat s čerstvým chlebem a sterilovanou okurkou.
Recepty na sekanou, které by vám neměly ujít:
8 skvělých a jednoduchých receptů z mletého masa
Mleté maso má spoustu podob, můžeme ho variabilně dochucovat, upravovat a v jakékoli podobě si pochutnáme. Vybrali jsme pro vás 8 receptů, které jsou snadné na přípravu a vhodné pro jakoukoliv příležitost.
Mleté maso v nejlepší podobě: Recept na skotská vejce krok za krokem
Skotská vejce jsou vejce obalená v mletém mase, strouhance a následně smažená či pečená v troubě. Někdo je zná pod označením pštrosí vejce. Dnes si je připravíme krok za krokem.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena