Když si přinesete opravdu povedenou úrodu z lesa, možná už se cestou domů těšíte na houbové řízky. Smažené houby v trojobalu nebo těstíčku totiž patří mezi opravdové lahůdky, které rozštastní vegetariány i všežravce. Můžete je servírovat jako hlavní chod nebo jako chuťovku. Zapráší se po nich vždycky. Které houby jsou na řízky nejlepší?
Na houbové řízky se nejlépe hodí masité houby, které jsou pevné a drží tvar. Ideální jsou:
Houbové řízky podáváme s bramborovou kaší, salátem s pečivem nebo jen tak třeba s domácí tatarkou, tvarohovým dipem nebo studenými omáčkami.
Důležité je houby očistit od nečistot z lesa. Použijeme k tomu jemný kartáček nebo vlhkou utěrku a odstraníme zbytky nečistot. Houby nemáčíme ve vodě, nasákly by a při smažení prskaly.
U bedel, hřibů a růžovek odstraníme nohy a k obalování a smažení použijeme jen klobouky.
Sledujeme červivost, zejména růžovky bývají často prožrané.
Pýchavku obrovskou oloupeme, aby zůstala jen čistá bílá dužina, a nakrájíme na plátky o tloušťce asi 1 cm.
čerstvé houby
hladká mouka
vejce
strouhanka
sůl, pepř
olej nebo sádlo na smažení
Příprava trojobalu: Do jedné misky si připravíme hladkou mouku, do druhé rozšlehaná vejce a do třetí strouhanku. Houby nejprve osolíme a opepříme.
Obalení: Každý klobouk houby nebo plátek pýchavky obalíme nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance. Dbáme na to, aby byl trojobal rovnoměrný a všude přilnul.
Smažení: Na pánvi rozehřejem dostatek oleje nebo másla a houby smažíme na středním ohni dozlatova z obou stran. Smažíme je postupně, aby se dobře propekly a nepouštěly příliš vody.
Odkapání: Po usmažení necháme řízky chvíli odpočinout na papírovém ubrousku, aby se zbavily přebytečného oleje.
Pozor na hořké houby! Některé hřiby jako hřib žlučník nebo hřib kříšť zkazí celou hostinu. Vždy používejte houby, které dobře znáte.
Záměna růžovek: Růžovky jsou velmi chutné, ale při jejich sběru buďte opatrní, abyste je nezaměnili s jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Rozpoznávacím znakem masáků je růžovění dužniny po nakrojení.
Pýchavka obrovská: Pýchavky sbírejte, pouze pokud mají čistě bílou dužinu. Jakmile začne dužina žloutnout nebo hnědnout, houba už není vhodná k jídlu.
Recepty na smažené houby, které by vám neměly uniknout:
Smažené houby v pivním těstíčku
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena