Domácí majonéza je krémová, chutná a připravit ji zvládnete i bez kuchařské školy. Vyberte si z různých variant - podle toho, kolik máte času a odvahy. Použít můžete ruční metlu, elektrický šlehač nebo tyčový mixér - podle svých možností.
Domácí majonéza je vděčná studená omáčka. Využijeme na chlebíčky, do salátů, jako základ pro domácí tatarku nebo jen tak k namáčení ke smaženým pokrmům.
Vlastnoruční majonéza udělá ze smažených hranolek, smaženého sýra i z pečené zeleniny božský zážitek. S domácí majonézou chutná vánoční bramborový salát ještě o něco líp.
Připravit majonézu můžeme různými způsoby. Liší se v použitých surovinách, technice i nárocích na čas.
Základní suroviny na tradiční majonézu, které budete potřebovat:
-> Coleslaw: Levný zelný salát, který dobyl svět. Připravíte ho, než bys řekl švec
Používá se na ni jeden nebo dva syrové žloutky pokojové teploty. Ty se šlehají ručně nebo s použitím elektrického šlehače spolu se solí, hořčicí a citronovou šťávou. Postupně se k nim přidává olej – nejdříve po kapkách, později tenkým pramínkem, dokud nezískáme hustou majonézu.
Tahle varianta majonézy je stejně jednoduchá jako lahodná. Během chvíle získáme hustou majonézu.
Majonéza z vařených vajec se hodí pro ty, kdo se vyhýbají syrovým vejcím.
Když se majonéza nedaří, stojí za tím některá z příčin:
Studené suroviny. Když použijete příliš studená vejce či olej nebo v rozdílných teplotách, majonéza se může nezdařit.
Příliš rychlé přilévání oleje – hlavně u klasické metody s postupným zašleháváním.
Nedostatečné šlehání. Když šlehání dáme málo času, majonéza nezhoustne
Do úzké nádoby dáme 1 vejce, 200 ml řepkového oleje, 1 lžičku hořčice, 1 lžičku citronové šťávy a sůl. Vše promixujeme tyčovým mixérem do zhoustnutí.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Rajčatový salát s vejcem a majonézou
Vlašský salát podle Richarda Nováka
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena