Při nedodržení základních a osvědčených rad by se mohlo stát, že hotový grilovaný pokrm nebude mít požadovanou barvu ani chuť. A hosty, pro které měl být připraven, nebudeme mít čím okouzlit.
Při úpravě masa a dalších pokrmů grilováním v prostředí našich kuchyní na plynovém nebo elektrickém sporáku je nutné dbát některých zásad, abychom dosáhli požadovaného výsledku.
Při grilování především masa jde o zásady, které mnozí dodržují i při jiných úpravách (například pečení) a není třeba se o nich zmiňovat, ale je vhodné si je připomenout.
Maso před grilováním nesolíme, pouze okořeníme či opepříme, potřeme olejem a necháme odpočinout. Povrch zůstane suchý a bílkovina se na něm lépe srazí a vytvoří nepropustný obal, maso tak zůstane šťavnaté a se vzhledným a do červena zbarveným povrchem, sůl použijeme až ke konci nebo těsně před podáváním.
Okořeněné a odpočinuté maso macerujeme ve víně, koňaku a podobně, aromatické látky prostoupí masem, které tak bude chutnější.
Grilování v alobalu nebo v jiném obalu má tu výhodu, že maso můžeme péci bez potírání tukem a zároveň zůstane šťavnaté a jemné.
Grilovat můžeme také konzervované maso, nebude se rozpadat a drobit jako při prohřívání ve šťávě nebo v omáčce, šťávu z konzervy můžeme ochutit a podávat v omáčníků nebo ji použijeme k přípravě polévky.
Pokud chceme zpestřit vlastní chuť grilovaného masa, pak jednotlivé porce obložíme různými zeleninami, potřeme studenou omáčkou (v ní maso také marinujeme) nebo přílohou. Jako přílohy jsou vhodná rajčata, papriky, žampiony, brambory a jiné. Při grilování se teplota v troubě pohybuje od 100 °C do 300 °C. Doby grilování v různých receptářích bývají pouze orientační. Záleží vždy na druhu, jakosti a velikosti grilované suroviny.
Jestliže jste nabyli dojmu, že je ten pravý čas pro přípravu grilovaného pokrmu, pak je tu pro vás recept, k jehož přípravě potřebujete plátky roštěnky, máslo, očka nebo sardelky, pepř a bílé víno.
Očištěné roštěnky naklepeme, opepříme a potřeme sardelovým máslem. Pokapeme jednotlivé porce bílým vínem a necháme je asi hodinu odpočinout. Grilujeme po každé straně asi 5 minut. Roštěnky můžeme doplnit opékanými brambory a sterilovanou zeleninou. Vhodnou přílohou jsou čerstvé zeleninové saláty.
Pokud se vám podaří pokrm připravit, pak stačí jen dodat - dobrou chuť!
Jak dochutit maso před grilováním? Tipy na marinádu a koření
Grilování si my Češi užíváme i v chladnějších měsících a rozhodně se nebojíme experimentovat. V následujícím videu nás Lukáš Vokrouhlík - šéfkuchař Grill Akademie Weber - naučí recept na kořenící směs a marinádu. Marináda má chuť masa podpořit, nikoli přebít, míní šéfkuchař. Naložené maso bude připraveno na gril během půl hodiny.
Na luxusní grilované maso je zapotřebí jediné - recept na skvělou marinádu!
Kdo z nás by se netěšil na letošní první maso připravené na grilu. Perfektní chuť vepřového, hovězího či kuřecího plátku zajistí marinády z koření, bylinek a dochucovadel. Které jsou ty nej?
Speciál o grilování: Protože Češi grilování milují!
Grilování a opékání špekáčků na ohni k létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Grilované kuřecí špízy
(doba přípravy 2 hod )
Grilované makrely
(doba přípravy 35 min )
Grilovaná kuřecí prsa
(doba přípravy 1 hod )
Nejlepší marináda na maso
(doba přípravy 10 min )
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena